Putin yllätti suomalaiset pyhiinvaeltajat – ilmestyi jumalanpalvelukseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin jäi keskustelemaan Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan pyhiinvaeltajien kanssa Konevitsan luostarisaarella Laatokalla.

Isä Timo puhuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Konevitsassa. Kuva: Timo Tynkkynen

Suomalaiset pyhiinvaeltajat kokivat yllätyksen parin viikon takaisella pyhiinvaellusmatkallaan Laatokan Konevitsan luostarisaarelle.

Paikalle ilmestyi yllättäin Venäjän presidentti Vladimir Putin Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan pyhiinvaeltajien ollessa jumalanpalveluksessa luostarin kirkossa. Venäjän presidentti tuli paikalle hyvin matalalla profiililla.

– Välttämättä kaikki eivät edes huomanneet hänen läsnäoloaan, vaikka me olimme hyvin pienessä kirkossa. Esimerkiksi minun puolisoni sattui seisomaan hänen vieressään eikä huomannut kuka hänen vierellään seisoi, pyhiinvaellusmatkalla mukana ollut Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen kertoo.

Putinin tuloa ei ollut selvästi valmisteltu ennalta.

– Oli se varmasti kaikille yllätys ja erityisesti luostarin asukkaille. Oli harmi, että luostarin johtaja oli lähtenyt kaupunkiin asioita hoitamaan, isä Timo kertoo.

Vierailun yllättävyydestä kertoo se, että paikalla ei ollut ollenkaan venäläisiä tiedotusvälineitä.

Isä Timon mukaan jumalanpalveluksessa oli luostarijärjestyksen mukainen yleinen anteeksipyyntö, johon Putin myös osallistui.

Putin jäi keskustelemaan

Jumalanpalveluksen jälkeen suomalaiset jäivät keskustelemaan Venäjän päämiehen kanssa.

– Kirkon ulkopuolella esittäydyin hänelle ja kerroin, että meiltä on Suomesta tällainen pyhiinvaellusryhmä. Hän oli kovin kiinnostunut esimerkiksi siitä, että kävimme Valamossa, isä Timo kertoo.

Putin oli juuri ennen Konevitsan vierailuaan käynyt Valamon luostarisaarella Laatokalla. Vierailu sai paljon julkisuutta, koska Venäjän päämies oli ennen vierailua ollut viikon poissa julkisuudesta.

Venäjällä Putinin lyhytkin poissaolo julkisuudesta saa heti huhumyllyn pyörimään poissaolon syistä.

Putin oli vapautunut

Isä Timon mukaan presidentti Putin vaikutti olevan hyvällä tuulella luostarivierailullaan.

– Hän vaikutti varsin vapautuneelta. Vierailuhan oli täysin yksityisluontoinen. Se ei ollut mikään virallinen tapahtuma eikä mitään järjestelyjä oltu rakennettu sen ympärille. Hän liikkui siellä hyvin vapaasti ja tutustui paikkoihin. Tunnelma oli hyvin vapautunut kaiken kaikkiaan, isä Timo kertoo.

Isä Timon mukaan Laatokalla näkyi suurempi matkustaja-alus, josta Putin saapui pienemmällä veneellä. Mukana oli vain muutamia turvamiehiä.

Putin mukana kirkonmenoissa

Joidenkin arvioiden mukaan Putin käyttää Venäjän ortodoksista kirkkoa vallankäytön välineenä ja osana lännen vastaista ideologista taistelua.

Putinilla saattaa olla kuitenkin myös henkilökohtainen uskonnollinen vakaumus.

– Valamossa Putin oli osallistunut ehtoollisen sakramenttiin (siirryt toiseen palveluun), joka ei ole ihan yksinkertainen asia, kun puhutaan Venäjän kirkosta. Se edellyttää katumuksen sakramenttiin osallistumista, isä Timo huomauttaa.