Radiokeli aiheuttaa häiriöitä tv-lähetyksiin Meri-Lapissa

Kesällä televisiolähetyksissä on ilmennyt ongelmia monin paikoin Meri-Lapissa. Suomen lähetysverkosta vastaavan Digitan mukaan ongelmat johtuvat säästä.

Digita
Televisioantenni katolla.
Risto Koskinen / Yle

Kemi-Tornio -alueen television antennitalouksien vastaanotto-ongelmat johtuvat niin sanotusta radiokelistä, jota esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa.

Digita kertoo, että radiokeleissä on kysymys radiosignaalien niin kutsutusta ylipitkästä etenemisestä. Ilmiön aiheuttamat olosuhteet muodostuvat, kun ilmakehän alaosassa ilman lämpötila nousee kerrostuneesti ylöspäin ja ilman suhteellinen kosteus samassa kerroksessa laskee jyrkästi ylöspäin mentäessä. Tämä aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.

Radiokeli vaikuttaa eniten näkyvyysalueen reunalla 50-60 kilometrin päässä lähetysasemasta.

Poikkeuksellinen radiokeli saattaa häiritä lähetyksen vastaanottoa kahdella tavalla. Halutun aseman signaalin voimakkuus voi pudota voimakkaasti tai kauempana olevan, samalla kanavalla lähettävän aseman signaalin taso voi nousta ylipitkän etenemisen johdosta. Tv-katsojalle tämä saattaa merkitä sitä, että voimakkaiden radiokelien aikana tv-lähetykset eivät näy lainkaan tai radio-ohjelmat ei kuulu.

Ruotsin kanavat näkyvät

Digitalta kerrotaan, että Kemi-Tornio -alueelta on tullut runsaasti yhteydenottoja.

– Tyypillistä radiokelin vallitessa on, että Ruotsin puolella kanavat etenevät useita kymmeniä kilometrejä eteenpäin suomalaisten antenneihin. Viime kesänä esimerkiksi Ähtärin suunnalle asti tuli näkyviin Ruotsin kanavia. Televisiossa voi siis näkyä kanavia, joita siellä ei lähtökohtaisesti kuuluisi näkyä, mutta siellä ei näy niitä kanavia, jotka tulevat lähiasemilta. Ne siis yliohjautuvat eivätkä osu kotiantenniin, kertoo Digitan viestintäjohtaja Minna Flink.

Digitan mukaan lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei ole mahdollista estää ja niitä voi ilmetä ympäri Suomea. Radiokelit voivat kestää tunneista vuorokausiin. Esimerkiksi viime kesänä Helsingin seudulla radiokeli kesti useita viikkoja. Tällöin Virosta tuli kanavia jotka näkyivät Mäntsälässä asti, kertoo Flinck.

Häiriöt häviävät säätilan muuttuessa. Tv-katsoja voi vähentää radiokelihäiriöiden vaikutusta tehokkaammalla, suuntaavammalla ja paremmalla etu-takasuhteella varustetulla antennilla.

Suomen lähetysverkosta vastaavan Digitan omistaa eurooppalainen infrastruktuurirahasto First State Investments.