1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pori lomauttaa tuhansia työntekijöitä – tavoitteena 13 miljoonan euron säästöt

Porin kaupungin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Henkilökunta aiotaan lomauttaa.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Porin kaupunki lomauttaa ison osan henkilöstöstään säästöjen saamiseksi. Asiasta on tehty päätös yt-neuvotteluissa.

Porin yt-neuvottelujen piirissä oli noin 6 500 ihmistä. Niiden tavoitteena oli saada 13 miljoonan euron säästöt. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan lomautuksilla  ja muilla yt-neuvotteluissa tehdyillä päätöksillä saavutetaan arviolta kahdeksan miljoonan euron säästöt.

Neuvottelujen taustalla oli kaupunkia uhkaava budjettiylitys, 12 miljoonaa euroa, joka johtuu verotulojen vähenemisestä ja valtionosuuksien heikkenemisestä sekä hallintokuntien ylityksestä.

Lomautukset toteutetaan loka–joulukuussa. Niiden ulkopuolelle jää jonkin verran muun muassa perusturvan, pelastuslaitoksen ja sivistystoimen työntekijöitä, joiden työpanosta tarvitaan lakisääteisten, välttämättömien palvelujen takaamiseksi.

Lomautusten kesto vielä auki

Lomautukset kestävät pääsääntöisesti kolme viikkoa, mutta useita ammattiryhmiä on suljettu sen ulkopuolelle. Työntekijöille tarjotaan kuitenkin mahdollisuutta välttää lomautus ottamalla 13 päivää talkoovapaita.

Yt-neuvottelut päättyivät erimielisinä, eli työnantaja ja työntekijät eivät olleet yksimielisiä lopputuloksesta.

Lomautusten lisäksi Pori on ottanut käyttöön sijaiskiellot, tavaroiden ja palveluiden hankintakiellot, eikä määräaikaisuuksia jatketa. Ulkopuolisia sijaisia käytetään vain perusturvassa. Kaupunki lupaa vähentää myös edustus- ja matkakuluja.

Tarkennettu klo 15:26 kaupunginjohtajan haastattelun pohjalta lomautuksen kestoa ja sitä, kuinka isoa osaa työntekijöistä lomautus koskee.