Wenzel Hagelstam: Design on tämän ajan trendi – 1920-luvun taide ei kelpaa nuorille

Lasiesineet ja lamput kiinnostavat keski-ikäisiä sisustajia. Perinteisten maalausten ostajia on vähemmän. Nettikauppa on laajentanut kaupankäyntimahdollisuuksia jopa maan rajojen ulkopuolelle.

Lasiesineitä myyntipöydällä Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suomalainen design kiinnostaa vanhojen tavaroiden ostajia. Tapio Wirkkalan, Kaj Franckin tai Timo Sarpanevan lasiteokset ja Paavo Tynellin lamput ovat haluttuja esineitä. Perinteinen antiikki on saanut väistyä.

– 1950-, 60-, jopa 70-luvun tavaroita on alkanut tulla markkinoille. Tynellin lamput varsinkin ovat olleet huikeissa hinnoissa, kertoo Hagelstam.

Antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstamin mukaan lama on kuitenkin purrut antiikkimarkkinoilla.

– Keskiluokka on menettänyt paljon tulojaan. Markkinat ovat kaventuneet.

Ylitarjontaa on 1920-luvun taiteesta.

Wenzel Hagelstam

Hagelstamin mukaan markkinat toimivat loogisesti. Kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa. Taidepuolella tämä on huomattu selvästi.

– Klassikkoteosten määrä on vähentynyt kovasti. Toisaalta heitäkin on vähemmän, joilla on varaa ostaa niitä. Ylitarjontaa on 1920-luvun taiteesta. Se ei kelpaa nuorille, pohtii Hagelstam.

Huutokauppaohjelmat ovat hyvä ilmiö

Netin tulo on lisännyt shoppailua Suomen ulkopuolella.

Ihmiset ovat vihdoinkin tajunneet, että vanha ja puolivanha tavara kelpaa jollekin toiselle henkilölle.

Wenzel Hagelstam

– Se on ihan sama, mistä maasta ostat. Voit ostaa myös naapurimaista tai vähän kauempaa. Aina on sitä tarjontaa siellä muualla, jos meiltä loppuu. Tämäkin kilpailee meidän tavaroiden kanssa.

Television huutokauppaohjelmat ovat lisänneet kiinnostusta vanhojen tavaroiden kauppaa kohtaan. Esimerkiksi Huutokauppakeisarin suosio on Wenzel Hagelstamin mukaan myönteinen asia.

Lasitaiteilija Nanny Stilin Harlekiini-lasiteos. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Ohjelma kertoo ihmisille, että vanhoja esineitä voidaan todella ottaa käyttöön, ja niistä saa vielä rahaakin. Ihmiset ovat vihdoinkin tajunneet, että vanha ja puolivanha tavara kelpaa jollekin toiselle henkilölle. Joskus ne voivat olla ihan kivojakin rahasummia, joita niistä maksetaan, pohtii Hagelstam.

Korjaus 27.7.2016 kello 5:13. Jutun alkuun oli lipsahtanut väärän Tynellin nimi.  Helena Tynell oli lasimuotoilija, mutta Paavo Tynell on tullut tunnetuksi lampuista.