1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Löylyn terassilupaa ei ole välttämättä edes haettu puolenyön yli – Ympäristökeskus: "Jos meiltä kysyttäisiin, niin sanoisimme, ettei meluvalituksia ole tullut"

Meluselvityksiä tekevä Helsingin ympäristökeskus sanoo, että he eivät näe estettä sille, etteikö Hernesaaressa sijaitsevan sauna-ravintola Löylyn terassi voisi melun puolesta olla pidempään auki. Todennäköisesti Löyly on hakenut terassilupaa ainoastaan arkiaikataulujensa mukaan.

Löylyn terassi. Kuva: Lauri Pönni / Yle

Jasper Pääkkönen, toinen helsinkiläisen ravintola Löylyn omistajista, arvosteli viikonloppuna paljon levinneessä Facebook-päivityksessään aluehallintaviranomaisen toimintaa Löylyn terassiluvan osalta. Pääkkösen mukaan Löylylle on myönnetty terassilupa ainoastaan puolilleöin, kun muut samalla alueella ovat ravintolat saavat pitää terassinsa auki pidempään.

Etelä-Suomen aluehallintaviraston ylitarkastaja Jarmo Castrén taas kommentoi Pääkkösen kirjoitusta Uuden Suomen jutussa (siirryt toiseen palveluun) sanomalla, ettei lupahakemusta ole edes jätetty.

"Emme voi myöntää jatkoaikaa, jos sitä ei edes haeta"

Castrén tarkentaa, että Löylylle tosiaan on myönnetty terassilupa puolilleöin. Castrénin mukaan alueella on ravintoloita, joille on myönnetty lupa pidempään.

– Tarkistin tämän juuri, emmekä ole saaneet muutoshakemusta. Emme voi myöntää jatkoaikaa, jos sitä ei edes haeta, Castrén sanoo.

Hänen mukaansa Löylyn terassilupa on myönnetty pitkälti ympäristökeskuksen tekemän meluselvityksen perusteella. Hernesaaren alueella on paljon terasseja, mutta myös asukkaita, joilta on tullut valituksia metelistä. Lupia myönnettäessä otetaan Castrénin mukaan kuitenkin tasapuolisuus yrittäjien keskuudessa huomioon.

– Jos muut ravintolat saavat pitää terassinsa pidempään auki, niin kyllä se otetaan lupaa myönnettäessä huomioon.

Kun terassiluvat myöntää aluehallintavirasto, Helsingin ympäristökeskus antaa niiden osalta selvityksen meluun liittyen. Sillä on huomattavan suuri merkitys luvan myöntämisen osalta.

Löylystä ei ole tullut meluvalituksia

Johtava ympäristötarkastaja Päivi Vepsäläinen Helsingin ympäristökeskuksesta vahvistaa Castrénin tiedon, että Hernesaaren rannasta on tullut jo viime kesänä meluvalituksia – mutta tarkentaa, että niitä on tullut ainoastaan Hernesaaren Ranta -nimisestä ravintolasta, jonka takana on yökerhomoguli Sedu Koskinen.

– Me emme sinänsä näe melun puolesta mitään estettä. Jos meiltä nyt pyydettäisiin lausuntoa Löylystä, me sanoisimme ainoastaan, ettei sieltä ole tullut tähän asti yhtään valitusta melusta.

Vepsäläinen korostaa, että he eivät myönnä lupia, vaan ainoastaan antavat meluun liittyen selvityksiä, joiden perusteella päätökset tehdään. Myös Vepsäläinen veikkaa, että kyse saattaa olla hakemiseen liittyvästä väärinymmärryksestä. Lupien hakemiseen ja myöntämiseen vaikuttavat myös aukioloajat. Löyly on auki maanantaista keskiviikkoon 24:een, sunnuntaisin 22:een ja vain torstaista lauantaihin 02:een.

Tästä syystä on todennäköistä, että Löylyn omistava Royal Ravintolat on alun perinkin hakenut terassilupansa ainoastaan viikkoaukioloaikojen mukaan.

Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Arttu-Pekka Vikström ei halunnut kommentoida asiaa.

– Me haluamme hoitaa tämän asian yhteistyössä viranomaisten kanssa, emme median välityksellä. Meillä on erinomaiset suhteet viranomaisiin, Vikström sanoo.

Hernesaaressa sijaitseva ravintola Löylystä on puhuttu tänä kesänä paljon, sillä se huomioitiin kesäkuun alussa muun muassa New York Times -lehdessä.