Vierasvenesatamilta vaaditaan aiempaa enemmän – niin palveluita kuin sähköäkin

Veneiden varustelu kasvattaa venesatamien sähkönkulutusta. Veneilijät haluavat satamapaikalta myös entistä enemmän ohjelmatarjontaa.

veneet
Turun vierasvenesatamassa oli lauantaina tungosta.YLE / Vesa-Matti Ruuska

Veneilijöiden vaatimukset satamia kohtaan kasvavat. Jos ennen riitti sämpylä ja kahvia, halutaan nyt lapsille puuhaa ja lautaselle eksotiikkaa.

Kustavin vierasvenesataman asiakkaille tarjotaan espanjalaista livemusiikkia.

– Yritän saada uudenlaisen twistin. Tämä on makea saaristopaikka ja samalla jotain ihan uutta. Muissakin satamissa on aika kivasti tapahtumaa. On iso rikkaus, että kaikissa soi ja veneilijä saa itse päättää mihin mennään, sanoo yrittäjä Leontina Peterzéns Kustavin vierasvenesatamasta.

Veneet ovat enemmänkin liikkuvia kesämökkejä kuin veneitä.

Miska Pekkola

Kuin liikkuvia kesämökkejä

Saariston venesatamissa sesonki on nyt kuumimmillaan. Toukokuussa veneilykesä sai vauhdikkaan lähdön, kun lämpimät päivät laittoivat veneilijät vauhtiin.

– Kesäkuun sateet hieman verottivat alkuinnostusta, mutta nyt veneitä on taas liikenteessä, sanoo yrittäjä Miska Pekkola Naantalin vierasvenesatamasta.

Veneiden varustelu on noussut selvästi. Sen vuoksi myös satamien sähkönkulutus on nousussa.

– Siellä on uuneja, sähkövessoja ja ilmalämpöpumppuja. Veneet ovat enemmänkin liikkuvia kesämökkejä kuin veneitä, Pekkola sanoo.

Naantalissa asiaan on jouduttu jo reagoimaan. Nousseen sähkönkulutuksen takia laitureille johtavan syöttösähkön sulakkeita piti suurentaa toukokuussa.

Naantalin vierasvenesatamaan saapunut helsinkiläinen Marko Salonen oli tyytyväinen palveluun.

– Opastettiin, mihin paikkaan voi ajaa. Siitä täydet kymmenen pistettä. Hinnat voisivat kuitenkin olla matalampia, Salonen sanoo.