1. yle.fi
  2. Uutiset

Halpa punta houkuttelee yrityskaupoille Britanniaan

Brexit-äänestyksen seurauksena halventunut punta on tehnyt brittiyrityksistä jopa 15 prosenttia edullisempia kohteita ulkomaisille ostajille.

Ulkomaat
Punnan kolikoita ja seteleitä.
Punnan kolikoita ja seteleitä.Andy Rain / EPA

Halpa punta on houkutellut ulkomaisia yrityksiä Britanniaan ostoksille. Brexit-äänestyksen jälkeen punnan arvo romahti alimmilleen yli 30 vuoteen, mikä on tehnyt brittiyrityksistä houkuttelevia kohteita vahvemmilla valuutoilla operoiville yrityksille.

Brexit-äänestyksen jälkeen brittiyrityksistä on tullut 10–15 prosenttia halvempia ulkomaisille ostajille. Tämä on johtanut muun muassa siihen, että aikaisemmin hintakiistoihin kaatuneita kauppaneuvotteluja on viime viikkoina yritetty ostajien puolelta käynnistää uudelleen.

Taloustietojen välittäjä Thomson Reutersin mukaan ennen juhannusta käydyn äänestyksen jälkeen ulkomaiset yhtiöt ovat solmineet lähes 60 kauppasopimusta brittiyrityksistä. Äänestystä edeltävän kuukauden aikana sopimuksia allekirjoitettiin vajaat 80.

Vaikka määrä on hieman laskenut, pudotus ei ole niin suuri kuin asiantuntijat odottivat.

Brexitin jälkeen tehtyjen yrityskauppojen arvo on yli 31 miljoonaa euroa, kun kuukautta aiemmin vastaava luku oli vajaat 4 miljoonaa euroa. Huima nousu selittyy japanilaisen SoftBankin tekemästä 29 miljardin euron sijoituksesta teknologiayhtiö Arm Holdingsiin.

Softbankin ostoilmoituksen jälkeen tuore brittihallitus julisti kaupan olevan merkki siitä, että liiketoiminta maassa jatkuu vanhaan tapaan. Yritysfuusioita hoitavat pankit kuitenkin näkevät, että osa kaupoista on syntynyt heikon punnan ansioista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi