13-vuotias kerää rahaa jääkiekkoharrastukseen soittamalla torilla rumpuja

Maalivahtina Juniori-KalPassa harjoitteleva kuopiolainen Tuukka Peräkorpi keksi itselleen kesätyön rumpujen soitosta. Rummuttamisesta saadut rahat hän aikoo käyttää jääkiekkovarusteisiin, sillä vaikka taitoa rumpujen soittoon löytyy, pojan suuret unelmat ovat jääkiekossa.

Kotimaa
Tuukka Peräkorpi rummuttaa Kuopion torilla.

Kuopion torin perukoilla kaikuu ääni, jota siellä ei yleensä kuulla. Kauppahallin nurkalla paukkuvat ensin rummut ja sen jälkeen raikuvat aplodit. Paikalle on kokoontunut reilusti väkeä ihastelemaan kuopiolaisen Tuukka Peräkorven rumpujen soittoa. Osa yleisöstä käy nakkaamassa rumpusetin edessä olevaan laatikkoon kolikoita kiitokseksi esityksestä.

– En ole nähnyt vastaavaa aikaisemmin. Yllätyin, koska kuulin ensin äänen, enkä tajunnut, että näin nuori sälli on kyseessä. Kuulosti hirveän hyvältä, sanoo esitystä ihastellut nainen.

Kolikot tulevat tarpeeseen, sillä 13-vuotiaalla on rumpujen soiton lisäksi vielä rakkaampi harrastus: jääkiekko. Maalivahdin paikalla pelaava Peräkorpi tarvitsee uudet varusteet yleensä vuosittain, huonossa lykyssä jopa kahdesti vuodessa. Varusteet voivat maksaa jopa yli 1 000 euroa, muista kuluista puhumattakaan.

13-vuotias Tuukka Peräkorpi soittaa rumpuja Kuopion torilla.
Sakari Partanen / Yle

– Tämä rumpujen soitto on minun kesätyö. Osaan soittaa, niin haluan näyttää sitä taitoa muille, nuorukainen kertoo rauhallisesti energisen setin jälkeen.

Peräkorpi sai idean torikeikkailusta, kun hän oli nähnyt jonkun soittamassa musiikkia torilla. Rummut kulkevat vanhempien pakettiautossa torille, jossa nuori mies itse kokoaa setin. Reilun puolituntisen paukutuksen tuloksena laatikon pohjalla on kasa kolikoita ja monella katsojalla hymy naamallaan.

Nalle Puh -rummut eivät riittäneet

Torilla esitystä on seurannut myös Tuukan äiti, Saara Miilunpohja. Hän kertoo, että rumpalipojan musiikkiharrastus alkoi 5-vuotiaana toiveesta joulupukille.

– Hän kirjoitti joulupukille ja pyysi rumpusettiä. Joulupukki ajatteli, että lelukuvaston Nalle Puh -rummut riittää, mutta Tuukka väitti vastaan, että rumpujen pitää olla oikeat. Niin joulupukki oli armollinen ja toi oikeat rummut, pojan äiti naurahtaa.

Kun jouluaattona rumpusetti oli saatu kasaan, niin rummutus alkoi heti. Äiti pisti merkille, ettei pojan soitto ollut pelkkää paukuttamista, vaan poika oli ollut lahjatoiveen kanssa tosissaan. Miilunpohja päätti hankkia pojalleen yksityisopettajan, jonka kanssa Peräkorpi harjoitteli viisi vuotta. Viimeiset kolme vuotta on mennyt konservatoriolla soittaessa.

Tuukka Peräkorpi.
Sakari Partanen / Yle

Musiikki on kuitenkin Peräkorven omien sanojen mukaan vain hyvä harrastus. Unelmat ovat jääkiekon puolella ja ne ovat niin korkealla, ettei niistä tohdi vielä edes ulkopuolisille mainita.

– Lätkää olen treenannut kohta seitsemän vuotta. Tavoitteitani en vielä kerro, ne ovat aika korkealla. Katsotaan, pääsenkö niihin.

Rumpujen soitto antaa jääkiekkoon muutakin kuin rahaa

Kun hyvä sää sallii, Peräkorpi lähtee soittamaan torille. Rahaa jääkiekkovarusteisiin on kertynyt jo nyt hyvä summa, muutamia satoja euroja. Rumpalipoika kertoo, ettei ole vielä käyttänyt rahoista senttiäkään, mutta kaikki saatu tienesti käytetään varusteisiin. Vanhemmatkin ovat nuoreen taituriin tyytyväisiä.

– Kyllähän ne vanhemmat tykkää siitä, kun itse kerää rahat. He kannustavat molemmissa harrastuksissa. Kumpaa vain haluan, niin sitä saa sitten tehdä täysiä, Peräkorpi sanoo.

Nuorukainen on omien sanojensa mukaan saanut rumpujen soitosta torilla myös hyvää palautetta, vaikka pari kertaa on tullut kommenttia liian kovaäänisestä soitosta. Rahan hankkimisen lisäksi torilla soittaminen käy soittotreenistä ja auttaa maalivahtia jääkiekkoharrastuksessakin.

– Tässä soittaessa samalla koordinaatio kehittyy, Peräkorpi sanoo ja alkaa pakkaamaan rumpusettiä vanhempiensa pakettiautoon.