Läpsäytä pyllylle ja vihellä tarjoilijalle – onko terassietiketti hallussa?

Ravintoloitsijat näkevät kesäisin jos jonkinlaista terassilla kävijää. Kuumana kesäpäivänä ei ole tavatonta, että joku nukahtaa pöytään, toinen viuhahtaa ja kolmas läpsäyttää tarjoilijaa takapuoleen. Onko terassietiketti päässyt unohtumaan? Ei hätää, näillä vinkeillä pysyt tarjoilijan kanssa väleissä.

ilmiöt
Mies juo olutta pillillä tuopista terassilla.
Yle

Vinkki 1 - Pukeutuminen

Mikäli erehdyt ottamaan terassilla paidan pois, henkilökunta todennäköisesti huomauttaa sinua, että olisi suotavaa laittaa paita takaisin päälle. On toki ravintoloita, joissa on ok istua terassilla ilman paitaa, mutta kaupunkikeskustojen terasseilla se ei ole vieläkään sallittua. Hihaton t-paita nykyisin jo menee. Toisin oli joskus ennen, kun tatuointien tai lihaksien esittelyä katsottiin karsaasti.

Terassilla voi myös pitää vaikka crocseja ja tennissukkia tai vaikka villasukkia jos haluaa.

– Terassipukeutuminen on rentoa, sanoo hämeenlinnalaisen Nooran viinibaarin ravintoloitsija Noora Vennamo.

– Itse kuljen crocseissa ympäri vuoden. Ne on nykyään yllättävän hyväksyttyjä. Silloin kun vuosia vuosia sitten aloin niitä käyttää, niin yökerhoihin en päässyt. Kerran yritin laittaa jopa sukat niiden päälle, mutta jäin ovella kiinni, muistelee Vennamo.

Ravintola Kaiman ravintoloitsija Maaret Korhonen säestää kollegaa.

– On terassipukeutuminen vapaampaa ja rennompaa. Kunhan on ne vaatteet päällä. Tietysti eri ravintoloilla saattaa olla oma etikettinsä.

Vinkki 2 - Kovaääninen keskustelu

Joskus kaveriporukassa äänentaso saattaa illan mittaan kohota. Meillä on myös tapana puhua puhelimeen normaalia puheääntä kovempaa. Sopiiko se terassilla?

– Eihän se toki ole kiellettyä puhua kovaan ääneen. Eri asia on sitten, jos se on menossa räyhäämisen puolelle ja äänenpaino väittelyssä kovenee niin, että naapuripöydissäkin vaivaannutaan. Tällaisissa tilanteissa henkilökunta käy vihjaamassa, että voisi vähän hiljentää. Kyllä ihmiset saa elää ja eläminen saa kuulua, mutta sosiaalista pelisilmää välillä tarvitaan, sanoo Noora Vennamo.

Vinkki 3 - Laulaminen

Toisilla asiakkailla iloliemi laittaa lauluvaihteen päälle. Aina se ei ole suotavaa.

– Kyllä meidän terassi on ainakin pidetty karaokevapaana alueena. Jos esiintyjä pyytää yleisöä laulamaan mukana, se on eri asia. Muuten pidetään laulaminen siihen varatuissa paikoissa ja karaokebaareissa, sanoo Maaret Korhonen.

– Tai jos asiakas pyytää lupaa laulaa ystävälleen onnittelulaulun tms, sellaiseen kyllä lupa on annettu, hän lisää.

Vinkki 4 - Tarjoilijalle viheltely

Terassilla juoma lasista jossain vaiheessa loppuu. Lisää pitäisi hakea tai tilata, mutta tarjoilija ei huomaa. Kiinnitänkö huomion viheltämällä? Älä!

Sormien napsuttelu tai viheltäminen ei ole kohtelias tapa kiinnittää tarjoilijan huomio.

– Huomion voi kiinnittää vaikka nostamalla käden tai sanomalla, että "anteeksi, tarjoilija", opastaa Vennamo.

– Eikä sen kundin vieläkään tarvitse läpsäyttää ohi kulkevaa tarjoilijaa pyllylle tai heiluttaa seteliä voimakkaasti. Se ei välttämättä kuulu edelleenkään ravintolan terassille tai tilaamiseen, sanoo Korhonen.

Silloin kaikki on hyvin, kun asiakkaat kunnioittavat tarjoilijoita ja tarjoilijat asiakkaita.

– Sehän on ihanaa, kun asiakkaat ovat viehättyneitä henkilökunnasta ja rakastuvat vielä tarjoilijaankin. He ovat kuitenkin palvelemassa asiakasta, eivät suinkaan täyttämässä ehkä kaikkia tarpeita kuitenkaan, sanoo Noora Vennamo.

Vinkki 5 - Omat eväät

Varma keino joutua heitetyksi terassilta on nauttia omia eväitä.

– Kyllä. Sen sanoo jo lakikin. Meidän on pidettävä huolta siitä, että asiakkaat eivät nauti omia juomiaan ravintolassa, sanoo Vennamo.

Maaret Korhonen huomauttaa, että siinä on ravintolan ja sen työntekijöiden leipäkin kiinni.

– Pahimmassa tapauksessa tulee viranomaisilta huomautus ja ravintola laitetaan kiinni, jos asiakkaat nauttivat omia juomiaan. Ne voi jättää vaikka narikkaan tai tiskin taakse siksi aikaa, kun nauttii oluen terassilla.

Terassilta joutuu poistetuksi myös, jos alkaa tappelemaan tai viskelemään tuoppeja tai käyttäytyy epäkohteliaasti henkilökuntaa kohtaan.

– Onhan niitä keinoja jos haluaa äkkilähdön ravintolasta, mutta eipä niitä onneksi niin paljoa ole ollut, kertoo Vennamo.