Kekkosta ei ole unohdettu rajan takana Karjalassa: "Ei lasta, ukkoa tai mummoa, joka ei tietäisi"

Presidentti Urho Kekkosta muistellaan yhä lämmöllä rajan takana Venäjän Karjalassa. Näin on erityisesti Kostamuksessa, jonne suomalaiset rakensivat Kekkosen aloitteesta runsaat 30 vuotta sitten valtavan vuoriteollisuuskombinaatin ja kokonaisen kaupungin. Kostamuksessa on myös tiettävästi ainoa Suomen rajojen ulkopuolella oleva Kekkosen näköispatsas.

Kotimaa
Aleksei Kosygin ja Urho Kekkonen
Pekka Niiranen / Yle

Urho Kekkonen on Kostamuksessa tunnettu hahmo, sillä Suomen pitkäaikaisin presidentti oli kätilöimässä keskelle korpea rakennetun kaupungin syntymistä runsaat kolmekymmentä vuotta sitten.

Kekkonen sopi asiasta silloisen Neuvostoliiton pääministerin Aleksei Kosygin kanssa. Kaupunki ja rautamalmia jalostava valtava teollisuuskombinaatti rakennettiin suomalais-venäläisenä yhteistyönä ja hanke työllisti vuosien ajan tuhansia suomalaisia.

Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen mukaan Kekkosta ei ole Karjalassa unohdettu.

– Karjalassa ei ole yhtäkään ihmistä, ei lasta, ukkoa tai mummoa, joka ei tietäisi, kuka oli Kekkonen, Hudilainen sanoo selvällä suomen kielellä.

– Kekkonen tiedetään, ja hänestä on jäänyt oikein hyvä muisto.

Jalustan rahoitus oli kiven alla

Muiston säilymistä auttaa Kekkosen ja Kosyginin patsas, joka paljastettiin Kostamuksen kulttuuritalon edustalla vajaat kolme vuotta sitten. Patsas kuvaa kahta kannon nokassa istuvaa valtionjohtajaa, jotka kartan kanssa hahmottelevat uutta Kostamuksen kaupunkia.

Patsaan kustansi Venäjä, kun taas graniittijalustan maksoivat suomalaiset. Rahaa lahjoittaneiden nimet on ikuistettu laattaan, joka paljastettiin juhlallisesti perjantaina.

Laatassa on yhteensä 16 lahjoittajan nimet, mutta joukossa on vain kaksi Kekkosen ajan idänkauppaa tehnyttä yritystä. Kekkosen perintöä vaalivan UKK-Seuran kunniajäsenen Seppo Sarlundin mukaan viesti on selvä.

– Se kertoo itsekkyydestä.

"Tässä on Urho Kekkonen nukkunut"

Laatan paljastustilaisuus oli osa UKK-Seuran kesäretkeä, jossa bussilastillinen perinneseuran jäseniä kulki Kostamuksessa Kekkosen jalanjäljissä kuin toiviomatkalaiset konsanaan.

Ohjelmaan kuului muun muassa käynti savusaunalla, jossa Kekkonen ja Kosygin kylpivät. Samasta pihapiiristä löytyi myös Kekkosen majapaikka.

– Tässä on meidän tasavallan päämiehen sänky. Tässä on Urho Kekkonen nukkunut, sanoo paikassa ennenkin käynyt Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonen ja viittoilee asuinmökin makuuhuoneeseen.

Presidentti Niinistö saa kehuja

Kekkosen varsinainen jalanjälki löytyy, kun matkalaiset pääsevät teollisuuskombinaatin valtavan avolouhoksen äärelle. Siellä on hyvä pohtia Suomen nykyisen ulkopoliittisen linjan kekkoslaisuutta.

UKK-Seuran puheenjohtajan, kansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk.) mielestä Suomessa toteutetaan vielä nytkin Paasikiven realismiin nojautuvaa ja Kekkosen aktiivisuuteen pohjautuvaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

– Kyllä se iso linja on jatkunut ja jatkuu nyt presidentti Niinistön johdolla, hän kiittelee.

Kääriäisen mukaan Kekkosen linjalta ei ole lipsuttu. Seuran kunniajäsen Seppo Sarlund on astetta pessimistisempi.

– On paljon sellaisia pyrkimyksiä, että siltä lipsuttaisiin. Presidenttimme on kuitenkin aika hyvin jaksanut pitää yllä tätä linjaa.