Hyppää sisältöön

VHS toi Hollywoodin kotisohville ja muuttui sitten kulttuurihistoriaksi – nauhureiden valmistus loppuu

Viime viikolla Funai Electrics ilmoitti valmistavansa tässä kuussa viimeiset VHS-nauhurit. Historiaan lähtemättömästi jälkensä jättänyt VHS ei silti vielä hetkeen ole häviämässä.

Videovuokraamo. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Jos video tuhosi radiotähden, niin DVD romutti VHS:n. Kulta-aikanaan japanilainen Funai Electrics myi vuodessa jopa 15 miljoonaa nauhuria. Viime vuonna enää 750 000 kappaletta. Myyntimäärien lasku teki lopulta osien valmistuksesta liian kallista.

Kun Funai lopettaa nauhureiden valmistamisen, laitteet jäävät kirpputorilöydöiksi. Pitkäaikainen kilpailija Panasonic jätti leikin sikseen muutama vuosi sitten. VHS:n kehittänyt JVC ilmoitti lopettavansa nauhureiden valmistasen jo vuonna 2008.

JVC debytoi VHS-nauhureiden kanssa vuonna 1976. Kilpailijoitakin riitti, kun Betamax- ja Video 2000 -formaateille haluttiin markkinasiivut. Vaikka Betamaxin kuvanlaatu on parempi kuin VHS:n, VHS-kasetit olivat halvempia ja mahdollistivat pidemmän tallennusajan.

Lopulta VHS veti pidemmän korren ja valtasi olohuoneet ympäri maailmaa 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa.

VHS:n menestyksen huipulla valmistajien kesken riitti kilpailua. Kuva: Pekka Elomaa / Yle

Massojen suosiosta marginaaliin

Kodin viihde-elektroniikkaa VHS ehti dominoida yli kaksi vuosikymmentä. Se on pidempään kuin mitä DVD:n valtakausi ennen suoratoistopalveluita kesti. Menestyksensä huipulla VHS-elokuvat saavuttivat huikeita myyntilukuja.

Muun muassa TDK ja Sony valmistivat VHS-kasetteja. Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Vuonna 1994 ilmestynyttä Disney-klassikko _Leijonakuningastasta _on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa VHS-kappaletta. Elokuva on tiettävästi myös Suomen myydyin VHS-tallenne 203 000 myydyllä kopiolla.

Siirryttäessä uudelle vuosituhannelle, kuvanlaadultaan paremmat DVD-levyt alkoivat syrjäyttää VHS-kasetteja. Sony kehitti DVD-soittimen jo vuonna 1994, mutta laitteiden kovat hinnat auttoivat VHS:ää pitämään pintansa aina 2000-luvun alkupuolelle saakka.

Titteliä viimeisen suuren Hollywood-tuotannon VHS-julkaisusta ojennetaan usein vuonna 2005 ilmestyneelle A History of Violence -elokuvalle. Täyttä yhteisymmärrystä asiasta ei ole. Osa on sitä mieltä, että kunnia kuuluisi Disneyn Autot-elokuvalle.

Olohuoneen tähdestä arkistoon

Vaikka VHS-nauhurit ovat jäämässä historiaan, ne ovat myös jättäneet siihen pysyvästi oman jälkensä. Ohjelmien nauhoittaminen ja katsominen silloin, kun itselle parhaiten sopi, mullisti tapaa, jolla aikaa television edessä käytettiin.

VHS-kasettien myötä videovuokraamoja alettiin perustaa ja pienen budjetingenre-elokuvat alkoivat levitä. Myös sensuurin kieltämät underground-elokuvat levisivät Suomessa harrastajalta toiselle juuri VHS-kaseteilla ennen kuin sensuurijärjestelmä tuli tiensä päähän vuonna 2001.

Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Entenkin genre-elokuvien osalta historiaan mahtuu lukuisia filmejä, joita on julkaistu ainoastaan VHS-muodossa. Yhdysvalloissa Yalen yliopisto reagoi tilanteeseen keräämällä kirjastoonsa (siirryt toiseen palveluun) liki 3000 kauhu- ja eksploitaatioelokuvaa. Yliopiston mukaan nauhoilla on merkittävää kulttuurihistoriallista arvoa.

Suomessa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on arkistoinut videokokoelmaansa (siirryt toiseen palveluun) noin 16 000 VHS-elokuvaa. Hiljattain digitalisoitu videokokoelma kattaa genrejä laidasta laitaan aina opetusvideoista Hollywoodin menestyselokuviin.

Tallenteita KAVI:lle on tullut vuonna 1981 voimaan astuneen ja sittemmin jo korvatun vapaakappalelain nojalla. Laki velvoitti videotallenteiden valmistajia, maahantuojia ja levittäjiä luovuttamaan tallenteistaan vapaakappaleen.

Keräilijöiden silmäterä

Uhanalaisina olleet formaatit ovat toisinaan onnistuneet tekemään paluun kuluttajien ostoskoreihin. Esimerkiksi vinyylilevyjen myynti on ollut nousujohteista (siirryt toiseen palveluun) jo useamman vuoden.

Samaa ei kuitenkaan povata VHS:lle. Toisin kuin vinyylin, VHS:n formaatti ei ole laadullisesti yhtä hyvä ja nauha on herkkä kulumaan käytössä. Toisaalta keräilijöiden käsissä VHS-kasetit ovat haluttua tavaraa. Muun muassa Amazon.com-verkkokaupassa VHS-nimikkeelle löytyy reippaasti yli 200 000 osumaa.

Himotuimpia kasetteja ovat muun muassa Disney-klassikoiden rajoitetut julkaisupainokset, genre-elokuvatja tv-sarjojen kokonaiset tuotantokaudet. Harvinaisimmista elokuvista ollaan valmiita pulittamaan jopa useita satoja euroja.

Keräilijöiden lisäksi VHS-nauhat ovat olleet käytössä askartelijoiden parissa. Esimerkiksi VHS-kasetin kotelosta voi tehdä kätevän lahjapaketin.

.
.