Lakimuutosta ei kovin hyvin tunneta – "Jättiputki pitää ihan oikeasti poistaa"

Tänä vuonna voimaantullut, vieraslajeja koskeva laki velvoittaa maanomistajat hävittämään mailtaan muun muassa jättiputket. Kaupunginpuutarhurin mielestä niin lain tiedostamisessa kuin torjuntatöissä on vielä parannettavaa.

Kotimaa
Jättiputkea torjutaan myrkyttämällä.
Isto Janhunen / Yle

Keuruun kaupunki on jo pitkään ottanut tosissaan jättiputken hävittämisen. Kaupungilla on kaksi myrkyttäjää kaupungin puolesta, jotka hävittävät jättiputkia ulkoilualueilta ja puistoista: esiintymiä on havaittu kymmeniä.

Vuoden alusta voimaan tullut vieraslajilaki edellyttää maanomistajat poistamaan jättiputkikasvustot mailtaan. Keuruulla lakimuutos on vain tehostanut työtä ja lisännyt kaupunkilaitosten neuvontaa.

Kaupunginpuutarhuri Heli Nousiaisen mielestä lakimuutos on vain sinetti kaupungin pitkäjänteiselle työlle. Kaupunkilaisten hän toivoisi asiassa vielä terhakoituvan.

– Ihmiset eivät tällä hetkellä tunnut tietävän lakimuutoksesta, toisaalta kasvustoihin ei osata reagoida niin kuin pitäisi. Kyse on jo hankalasta ongelmasta, kun se on lakiinkin kirjattu. Tontinomistajan pitää jättiputki ihan oikeasti käydä poistamassa.

Torjuntavinkkejä ja tunnistusapua

Keuruulla jättiputkea hävitetään myrkyttämällä glyfosaatilla paikoissa, joissa se on mahdollista. Missä myrkyn on vaarana levitä vesistöön, juuristo kaivetaan lapiolla pois tai kasvi kitketään käsin.

– Meiltä saa torjuntavinkkejä, ja voidaan auttaa kasvin tunnistamisessa. Kun jättiputki kasvaa kolmimetriseksi, sen kyllä tunnistaa, mutta pienenä ei välttämä.

Ensimmäisenä vuonna jättiputki kasvattaa pelkät lehdet. Kukinto ilmestyy seuraavana vuonna. Tällä hetkellä erityisesti jättiputken kukintoja kannattaa seurata.

– Kukinto kannattaa poistaa, mutta sen jälkeenkin tilannetta pitää seurata, sillä jättiputki saattaa kasvattaa vielä toisenkin kukinnon.

Heli Nousiaista haastatteli Marja Hyttinen.