Elintavat näkyvät hiuksissa: suru harmaannuttaa, huonot elintavat kuivattavat

Hiukset ja hiuspohja vaativat hoitoa sekä sisäisesti että ulkoisesti: sillä on väliä mitä suuhun pistetään tai millä hiuksia hoidetaan.

hiustenhoito
Pojan hiustenleikkuu.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Hiusten ja hiuspohjan kunto kertovat paljon ihmisestä. Elintavat, ravinto ja sairastaminen heijastuvat kaikki hiuksiin ja hiuspohjaan. Kun hiuspohja voi hyvin, myös hiukset voivat hyvin. Hyvinvointia edesauttavat hyvien rasvojen käyttäminen, riittävä veden saanti ja hyvä ravinto.

Runsaan alkoholinkäytön ja tupakoinnin yhdessä tai erikseen tiedetään huonontavan ihoa, mutta nämä tavat vaikuttavat myös päähämme. Tupakoivien ihmisten hiukset ovat kuivemmat ja hauraammat kuin ei-tupakoivien. Myös alkoholinkäyttö näkyy pääkopassamme.

– Kun alkoholia käytetään varsinkin runsain mitoin, vatsa ja suolisto voivat huonosti ja silloin se heijastuu myös hiuspohjaan. Monissa vatsan ja suoliston sairauksissa myös hiuspohja voi huonosti. Ne ovat suorassa yhteydessä toisiinsa, kajaanilainen parturi-kampaamo yrittäjä Mia Komulainen sanoo.

Minulla on ihan omakohtaisia kokemuksia asiakkaista, joilla esimerkiksi suuri suru on harmaannuttanut hiukset ennenaikaisesti.

Mia Komulainen

Kun asiakas istuutuu parturi-kampaamossa tuoliin, diagnosoidaan hänen hiuksensa ja hiuspohjansa ennen leikkausta. Hiuspohjasta voi huomata monia asioita, kuten esimerkiksi alkavan psoriasiksen.

– Psoriasis voi olla pelkästään hiuspohjassa tai sitten kokonaisvaltaisesti ihmisellä, mutta hyvin monesti löytyy niskasta, Komulainen kertoo.

– Muitakin sairauksia, kuten ihokasvainten muutoksia pystytään näkemään hiuspohjasta. Asiakas itse ei välttämättä ole huomannut muutosta iholla tai sitten on huomannut vain pienen nystyrän, mutta siinä voi hyvinkin olla vakavasta sairaudesta kyse, Komulainen huomauttaa.

Suru harmaannuttaa

Jokaisen ihmisen harmaantuminen on yksilöllistä, sillä hiusten paksuus, väri ja sitä myötä harmaantumisen ikä määräytyy perintötekijöissä.

– Minulla on ihan omakohtaisia kokemuksia asiakkaista, joilla esimerkiksi suuri suru on harmaannuttanut hiukset ennenaikaisesti.

Kampaaja
Yle

Hiukset ohentuvat mitä vanhemmaksi ihminen tulee. Yhden hiuksen elinkaari on neljästä kuuteen vuotta, mutta elinkaarikin voi häiriintyä, jolloin hiusmassa ohenee nopeammin. Nopeuttavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi stressi, sairaudet tai lääkkeet.

Hiuspohjan ja hiukset voi pilata myös itse huonolla hoidolla. Liiallinen mekaaninen käsittely, kuten tupeeraaminen, lämpölaitteiden käyttö ja hiusten kovakourainen käsittely tekevät huonoa hiuksille, ja sillä on väliä millä aineilla hiuksiaan hoitaa.

Kun alkoholia käytetään varsinkin runsain mitoin, vatsa ja suolisto voivat huonosti ja silloin se heijastuu myös hiuspohjaan.

Mia Komulainen

– Myös se kuormittaa hiuksia, jos niitä pitää kiinni liian tiukasti, samoin kuin kemiallinen käsittely.

Kemiallista käsittelyä tehtäessä on äärimmäisen tärkeää, että otetaan huomioon hiusten ja hiuspohjan kunto.

– Tehdään vain niin miedolla tai niin voimakkaalla kuin on tarpeen. Muuten saadaan äkkiä hiukset tosi huonoon kuntoon, Komulainen lopettaa.