1. yle.fi
  2. Uutiset

Baijerin sisäministeri: Ansbachin pommimies vannoi videolla uskollisuutta Isis-johtajalle

Saksan viimeaikaiset väkivaltaisuudet ovat saaneet sisäministerin tiukentamaan turvatoimia lentokentillä sekä rautatie- ja raja-asemilla.

Ulkomaat
Poliisit kantavat laatikkoa.
Poliisit kantoivat todistusaineistoa Ansbachin pommimiehen asunnosta 24. heinäkuuta.Daniel Karmann / AOP

Saksassa Ansbachissa pommirepun räjähdyksessä kuolleella syyrialaisella miehellä oli Baijerin viranomaisten mukaan puhelimessaan video, jossa hän vannoo uskollisuutta islamistisen Isis-järjestön johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille. Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann sanoo, että videolla mies myös uhkasi kostaa Saksalle.

Miehen asunnosta on löytynyt kemikaaleja ja muita pommimateriaaleja sekä videoita, joiden sisältöä poliisi kuvailee väkivaltaiseksi. Materiaaleja oli kylliksi toisen pommin rakentamiseen, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan miehellä oli sodassa saatuja vammoja. 27-vuotias mies oli kotoisin Alepposta, jota Syyrian sisällissota on runnellut erittäin pahoin.

Pormestari varoittaa liian nopeista johtopäätöksistä

Syyttäjän mukaan parhaillaan yritetään selvittää, toimiko mies yksin. Jäljille yritetään päästä muun muassa tutkimalla, kenelle hän oli viime aikoina soittanut. Poliisia kummastuttaa myös miehen mukana ollut tukku rullalle käärittyjä 50 euron seteleitä.

Ansbachin pormestari Carla Seidel varoittaa leimaamasta räjähdystä terrori-iskuksi, ennen kuin syyt on selvitetty. Hän muistuttaa, että mies, joka ei ollut saanut Saksasta hakemaansa turvapaikkaa, oli yrittänyt itsemurhaa kahdesti.

Mies oli määrä palauttaa Bulgariaan eli EU-maahan, jossa hän oli ensimmäiseksi rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi EU:n alueella.

Äärijärjestö Isis ilmoittaa, että tekijä oli sen jäsen.

15 haavoittunutta, neljän vammat vakavia

Useita ihmisiä haavoittui myöhään sunnuntaina Ansbachin keskustassa, kun miehen repussa ollut pommi räjähti. Mies oli pyrkinyt sitä ennen ulkoilmakonserttiin, mutta hänellä ei ollut lippua.

Maanantain tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että haavoittuneita on 15 aiemmin kerrotun 12:n sijaan. Neljän tila on vakava.

Sisäministeri Thomas de Maizière puolestaan ilmoitti, että turvatoimia lentokentillä sekä rautatie- ja raja-asemilla tiukennetaan Saksan viime päivien väkivallantekojen takia.

Hän sanoi ymmärtävänsä, että ihmiset ovat huolissaan ja miettivät tapojensa muuttamista. Paniikille ei kuitenkaan pidä antaa valtaa, vaan elämää on syytä jatkaa normaaliin tapaan, de Maizière neuvoi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi