Oopperatöitä rahasta ja rakkaudesta – jokaisen esityksen takana on satoja ihmisiä

Ooppera ei käynnisty napista painamalla. Savonlinnan Oopperajuhlilla Olavinlinnassa on esityksen aikana töissä satoja ihmisiä. Yleisön nähtävissä heistä on parisataa.

oopperat
Katri Rämänen ja muut oopperajuhlien paikannäytäjät tulevat vapaaehtoitöihin vuodesta vuoteen.
Katri Rämänen ja muut oopperajuhlien paikannäytäjät tulevat vapaaehtoitöihin vuodesta vuoteen.Paavo Koponen, Yle

Oopperaesitykset syntyvät satojen ihmisten työstä. Näyttämöllä on kuoro- ja joukkokohtauksissa parhaimmillaan pitkälti toistasataa henkilöä. Orkesterimontussa ahertaa helpostikin kahdeksankymmentä muusikkoa. Eikä siinä vielä kaikki.

– Täällähän on muuta henkilökuntaa, jotka eivät ole näyttämöllä. On turvallisuudesta, tekniikasta ja toimivuudesta ja kaikesta muusta vastaamassa noin kuusikymmentä ihmistä jokaisessa esityksessä. Joskus on satakin ihmistä. Illalla on kaikkiaan semmoiset kolmesataa ihmistä töissä. Eivät asiat itsestään tapahdu, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen.

Oopperajuhlien tekniikassa on töissä yhteensä noin 150 ihmistä. Työpaikkana ei ole vain Olavinlinna. Juhlilla on teknisiä tiloja, varastoja ja harjoitussaleja ympäri kaupunkia. Tekijöiden ja tarvikkeiden pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Linnakaan ei hiljene oopperan päätyttyä.

– Logistiikan pitää toimia ympäri vuorokauden. Juuri tuli kolme rekkakuormaa Torinon oopperan tavaroita. Linnassakin on öisin töissä kolmisenkymmentä ihmistä purkamassa illan lavasteita ja pystyttämässä toisia seuraavaan näytökseen. Itsekin olen iltaisin päivystämässä, jotta on ratkaisija lähellä tarvittaessa. Jukka Pohjolainen kertoo ja jaksaa vielä hymyilä.

Siinä syntyy oopperalipulle hintapaineita. Lisäksi linnassa on ravintolatoimintaa ja siellä kymmeniä ihmisiä töissä.

Vapaaehtoista työtä oopperajuhlien tukemiseksi

Yksi näkyvä joukko Savonlinnan Oopperajuhlilla ovat kansallispukuiset paikannäyttäjät. He tulevat linnan ilta illan jälkeen vapaaehtoisina. Palkintona on osallisuus juhlassa ja Olavinlinnan hienossa juhlatunnelmassa.

– Vapaaehtoisina tullaan joka kesä ja tänä kesänä jo odotetaan ensi kesää ihan rakkaudesta musiikkiin. Haluan nimenomaan, että nämä juhlat pysyvät täällä ja olen valmis tekemään talkootyötä juhlien eteen. Minulla on laulutaustaa ja olin täälläkin nuorisokuorossa ja avustajatehtävissä nuorempana. Nyt tulen kesäisin Kuopiosta tänne mökkeilemään ja vapaaehtoistyöhön, kertoo Katri Rämänen.

Katri Rämäsen nimilapussa lukee komeasti Head of Ushers, johtava paikannäyttäjä.

– Olen siis paikannäyttäjäemo. Meitä on neljä. Paikannäyttäjiä on yhteensä noin kahdeksankymmentä. Joka ilta meitä on paikalla vähintään kolmetoista. Ensi-iltoina kun hoidetaan kukitus, niin määrä on parikymmentä. Muuten vastaamme siitä, että esitys pääsee alkamaan ajoissa. Toivotamme ihmiset tervetulleiksi, jaamme solistiluetteloita, kerromme linnasta, neuvomme naisten- ja miestenhuoneisiin ja niin edelleen. Esityksen päätyttyä ohjaamme yleisön turvallisesti ulos linnasta. Osa tosin jää tänne tilaisuuksiin. Me emot täältä viimeksi yleensä lähdemme, Katri Rämänen kertoo.

Nuorisolle kesätöitä

Vapaahetoisvoimin hoidetaan Olavinlinnassa myös ensiapupäivystys. Järejstyksenvalvojat ovat töissä urheiluseurojen nimissä. Heitäkin on kymmeniä joka ilta.

Hiski Ikonen on puolestaan parin kuukauden pestillä kesätöissä. Päätehtävä on turvata oopperantekijöiden työrauhaa.

– Vahdin, etteivät linnan turistit pääse saliin harjoitusten aikana. Töitä on aika sopivasti. Tässä kuulee aika paljon oopperamusiikkia ja näkee erilaisia ja hienoja ihmisiä. Näkee kaiken sen mitä linnassa tapahtuu. Tosi hieno kesätyö, Hiski Ikonen vakuuttaa.

Yksi Hiskin tehtävä on kahvin keitto työporukalle. Nauraen hän myös kertoo testaavansa itse jokaisen keitoksen. Myös oopperamusiikki ruvennut maistumaan ja sitä pitää saada lisää katsomosta käsin.