1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lomautus

Vasemmistopuolueet ottavat pesäeroa Porin lomautuspäätökseen

SDP ja vasemmistoliitto eivät ole tyytyväisiä Porin päätökseen henkilöstön lomautuksesta. Kaupunki laittaa pakkolomalle ison osan työntekijöistään heikon taloustilanteensa takia.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Porin vasemmistopuolueet arvostelevat kaupungin lomautuspäätöksiä. Puolueet äänestyttivät kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina osasta lomatuspäätöksiä ja katsovat, että lomautuksia ei tulisi tehdä päätetyssä laajuudessa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän johto kirjoittaa kannanotossaan, että lomautukset koulutuksesta ja perusturvasta ovat huolestuttavia. Vasemmistoliitto vaatii Poria etsimään lisätuloja lomautusten sijaan.

SDP:n ryhmänjohtaja Esa J. Wahlman puolestaan arvostelee, että lomautukset mahdollistavat ainoastaan kertaluonteisen korjausliikkeen. SDP:n mielestä koulutukseen ja perusturvaan kohdistuvia lomautuksia olisi pitänyt kohtuullistaa.

Puolueet jättivät lomautuspäätöksestä eriävät mielipiteet kaupunginhallituksen päätöslistaan. Myös perussuomalaisten Arto Nurmi jätti eriävän mielipiteen perusturvan lomautuksista, mutta hän äänesti koulujen lomautusten puolesta. Lomautuspäätösten takana olivat varauksetta kokoomus ja keskusta.

Ei koske kaikkia

Loka–joulukuussa tapahtuvien lomautusten kesto on pääsääntöisesti kolme viikkoa. Kaupungin 6 500 työntekijästä iso osa jää kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan kuitenkin kokonaan lomautusten ulkopuolelle.

Perusturvassa työskentelevistä noin 1 600 henkilöä välttää lomautukset. Myös muissa hallintokunnissa, kuten pelastus- ja sivistystoimessa on Luukkosen mukaan rajauksia. Lisäksi esimerkiksi pysäköinninvalvonnan työntekijät ja kaupungin eläinlääkärit saavat tehdä töitään normaalisti.

Lomautuspäätöksen taustalla on Porin heikentynyt taloustilanne. Kaupungin taloutta saadaan lomautuksilla ja muilla yt-neuvotteluissa tehdyillä päätöksillä paikattua arvion mukaan 8,4 miljoonalla eurolla.