Hyppää sisältöön

Kasvot vieraat, ääni tuttu – monien musikaalielokuvien "haamuääni" Marni Nixon on kuollut

My Fair Lady -elokuvan kukkaistyttö Eliza Doolittle puhuu Audrey Hepburnin äänellä, mutta laulujen ääni kuuluu Marni Nixonille. Nixon oli näkymätön ja nimetön tähti monissa muissakin Hollywoodin suurimmista musiikkielokuvista.

Marni Nixon Los Angelesissa vuonna 2011. Kuva: Amanda Leddy / AOP

Yhdysvaltalainen laulaja Marni Nixon on kuollut. 86-vuotias Nixon menehtyi sunnuntaina kotonaan Manhattanilla New Yorkissa. Kuolinsyy oli uusiutunut rintasyöpä.

Nixonilla oli valtavat yleisöt etenkin 1950- ja 1960-luvuilla. Hänen kasvojaan ei nähty valkokankaalla eikä nimeä lopputeksteissä, mutta ääni tuli tutuksi sellaisissa suurmenestyksissä kuin_ West Side Story_,_ My Fair Lady _ja Kuningas ja minä.

Niissä hän lauloi pääosan esittäjien Natalie Woodin, Audrey Hepburnin ja Deborah Kerrin äänenä. Hänen apuaan tarvittiin korkeimmissa äänissä myös muun muassa silloin, kun Marilyn Monroe lauloi tytön parhaista ystävistä, timanteista, elokuvassa Herrat pitävät vaaleaveriköistä.

Filmiyhtiöt vaativat salaamaan laulujen dubbaamisen

Margaret Nixon McEathron oli klassisen koulutuksen saanut laulaja, jonka erityisalaa oli nykymusiikki. Elokuvien haamuääneksi hän ryhtyi, kun musiikkiopinnot vaativat rahaa. Klassisella urallaan hän lauloi muun muassa Carnegie Hallissa ja sai kriitikoilta kiitosta monista levytyksistään.

Elokuvayhtiöt sen sijaan vaativat, ettei hän koskaan paljastaisi, kuka filmeissä todellisuudessa lauloi. Kuningas ja minä -elokuvasta julkaistu äänilevy möi satoja tuhansia kappaleita. Nixon sai korvaukseksi muistamansa mukaan noin 380 euroa – joskin se vuonna 1956 toki oli arvoltaan paljon enemmän kuin tänä päivänä. Salailu sen sijaan osoittautui mahdottomaksi, vaikka Nixon itse ei asiasta juoruillutkaan. 

Hän vertasi  tehtäväänsä stuntmanien tehtäviin ja sanoi sen vaatineen hyvin läheistä yhteistyötä tähtien kanssa. Nixon on kertonut, että Hepburn jopa nouti hänet joka aamu kuvauksiin omalla autollaan.

– Olin mukana hänen laulutunneillaan, joten kuulin sekä työläisenglannin että yläluokkaisen aksentin, jotka ovat kaksi aivan eri ääntä. Minun oli myös saatava kiinni hänelle ominaisesta puheen rytmistä, Nixon kertoi The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa kolme vuotta sitten.

Ura laulajana jatkui 80-vuotiaaksi

Elokuvissa Nixonin kasvot ovat vain vilahtaneet – yhtenä nunnista The Sound of Music -elokuvassa – mutta hänen ääntään kuultiin yli 50 filmissä, joskus vain nuotin verran, joskus jopa puheen dubbauksessa. 

Teatteri- ja konserttilavoilla, myös Broadwaylla, häntä myös nähtiin usein ja pitkään, yli 80-vuotiaaksi. Televisiossa hän juonsi 1970- ja 1980-luvuilla suosittua Boomerang-lastenohjelmaa, ja taitojaan hän antoi eteenpäin myös opettamalla.

Marni Nixonin muistokirjoitus on luettavissa hänen kotikaupunkinsa lehdestä The New York Timesista (siirryt toiseen palveluun).

.
.