1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Yle Riossa: Miltä näyttää maailman suurin yhden miehen maalaama graffiti?

Pian alkavat olympialaiset antoivat brasilialaistaitelijalle mahdollisuuden jättimäisen teoksen maalaamiseen. Tähän mennessä graffitiin on kulunut 3 500 spraypurkkia ja 1 500 litraa valkoista pohjamaalia.

urheilu
Uutisvideot: Maailman suurin yhden miehen maalaama graffiti syntyy Rion olympialaisiin
Uutisvideot: Maailman suurin yhden miehen maalaama graffiti syntyy Rion olympialaisiin

Taiteilija Eduardo Kobra suihkuttaa harmaata väriä hylätyn satamarakennuksen seinään. Jotta voisi hahmottaa mitä hän parhaillaan maalaa, täytyy ottaa ainakin kymmenkunta askelta taaksepäin. Niin valtava on Kobran työstämä Etnias-teos.

Nosturi, josta Kobra maalaa, on pysähtynyt valtavasta afrikkalaisesta päästä riippuvan korvakorun kohdalle. Kasvot ovat etiopialaisen Mursi-heimon edustajan. Seinää peittää yhteensä viisi suurta kasvokuvaa eri heimoista viideltä mantereelta.

– Valitsin alkuperäiskansan jokaisesta maanosasta, koska halusin tänä sotien aikana puhua rauhasta. Taideteos kuvaa kansojen yhteyttä ja suvaitsevaisuutta, Eduardo Kobra sanoo ja lisää, että myös olympiarenkaita on viisi.

12-vuoden iässä graffiteista innostunut ja itseoppinut taiteilija on maalannut teoksia 20 eri maassa. Kobran seinämaalauksia on yksistään Yhdysvalloissa jo kolmekymmentä kappaletta.

Olympialaiset antoivat Eduardo Kobralle mahdollisuuden valmistaa taideteoksen, joka on pääsemässä Guinnessin ennätystenkirjaan.

Taustalla muuriin maalattu, värikäs graffiti. Etualalla mies ottaa kuvaa muurin edessä seisovasta naisesta ja miehestä.
Saopaulolainen graffititaiteilija Eduardo Kobra poseeraa fanin kanssa teoksensa edessä Rio de Janeiron satama-alueella.Heidi Lipsanen / Yle

Muutama päivä työaikaa jäljellä

Taiteilija ja hänen avustajansa ovat työstäneet 3 000 neliömetrin suuruista graffitia jo 35 päivän ajan. Deadline on heinäkuun lopussa. Teokseen on kulunut 3 500 spraypurkkia ja 1 500 litraa valkoista pohjamaalia. Työtunteja kertyy 12 päivässä.

Etnias-teos jää koristamaan Rio de Janeiron keskustassa sijaitsevaa uudistettua satama-aluetta.

Kisojen ajan se toimii olympiabulevardina, jonne kulttuurinälkäiset kisavieraat voivat tulla nauttimaan konserteista ja teatteriesityksistä.

Alueelle asennetaan lisäksi jättikankaat, joista urheilutapahtumia voi seurata suorana lähetyksenä. Teosta vastapäätä valmistellaan näyttelyä, jossa kisavieraat voivat oppia eri olympialajeista.

Lue seuraavaksi