Puolustusministeri Niinistö kouluttaisi varusmiesten valmiusjoukkoja, oppositio vaatii asiasta kansalaiskeskustelua

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pitää Suomen asevelvollisuuteen perustavaa puolustusta hitaana. Niinistö olisi valmis kouluttamaan varusmiesten valmiusjoukkoja. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) vaatii asiasta laajaa kansalaiskeskustelua.

politiikka
Kuvakollaasi Mika Karista ja Jussi Niinistöstä.
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).Yle

Puolustusvoimien valmiutta kehitetään kaiken aikaa, jotta se vastaisi turvallisuusympäristöä, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Hän kommentoi Ylelle Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) maanantaista uutista siitä, että Puolustusvoimat ryhtyy kouluttamaan varusmiehiä välittömän valmiuden yksiköihin, joita tarpeen vaatiessa käytettäisiin sotatoimissa jo varusmieskoulutuksen aikana.

– Yleinen asevelvollisuus on Suomen puolustusratkaisu, ja sen akilleenkantapää on hitaus mitä tulee joukkojen muodostamiseen. Varusmiesten käyttäminen tietyn koulutuksen saavuttamisen jälkeen on eräs ratkaisu valmiuden parantamiseen.

Latviassa vieraileva Niinistö vastaa Ylen haastattelussa kysymykseen siitä, miksi varusmiehistä ollaan kokoamassa valmiusjoukkoja.

Hän ei kommentoi yksityiskohtia, kuten sitä, missä vaiheessa koulutusta "valmiusjoukkovalmius" voitaisiin saavuttaa.

– Ne ovat Puolustusvoimilla puolustushaaroittain hieman vaihtelevia, ministeri tyytyy toteamaan.

Millaisia tehtäviä varten valmiusjoukot voisivat olla?

– Näistä voi kysyä Puolustusvoimilta. He antavat tarpeen mukaan niistä tietoa. Mutta mihin sitä yleensä Puolustusvoimien maailmassa tarvitaan?

"Varusmiehiä kuultava"

Oppositiossa asian valmisteluun toivotaan avoimmuutta. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) vaatii, että asiassa on kuultava muitakin kuin Puolustusvoimia. Hän vaatiia asiasta avointa kansalaiskeskustelua.

– Uudistuksia tarvitaan, mutta on eri asia asia, miten ne tapahtuvat. Toivon, että asian valmistelussa kuullaan varusmiehiä, kouluttajia ja tietenkin meidän reserviämme, joihin näitä varusmiehiä koulutetaan.

Varusmiesten tehokkaampi kouluttaminen ei ole ilmaista. SDP:n Mika Kari toivoo, että se ei tarkoita heikenneksiä muille aselajeille. Puolustushallinnossa eletään tiukkoja aikoja. Kalliiden materiaalihankintakustannusten lisäksi myös armeijan arkiset ylläpitokustannukset kasvavat.

Pitää myös pohtia, millaisia tehtäviä "varusmiesvalmiusjoukolle" annetaan.

– Ydinkysymys on myös, mikä on se riittävä taso varusmiehen koulutuksessa, jos puhutaan esimerkiksi niinkin vakavasta asiasta kuin sodan ajan tehtävistä, Mika Kari sanoo.

Krimin kriisi vaikutti 

Puolustusministeri Jussi Niinistö myöntää, että Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumat ovat vaikuttaneet valmiusjoukkojen suunnitteluun.

– Ylipäätään valmiuden kehittäminen havaittiin Krimin tapahtumien jälkeen Suomelle tärkeäksi teemaksi. Sitä on pyritty tekemään ensin lainsäädäntötasolla. Nyt sitten päästään konkretiaan käsiksi, Niinistö toteaa.

Esillä olevat valmiusjoukot eivät vaadi enää lainsäädännöllisiä muutoksia.