Yle Riossa: Brasilian kuuluisin kadunlakaisija sambaa luuta kainalossa

Kun olympialaisten isäntäkaupunki saa osakseen kritiikkiä huonosti rakennetuista urheilija-asunnoista, Rio de Janeiron sambaava kadunlakaisija painottaa kotikaupunkinsa positiivista tunnelmaa.

urheilu
Uutisvideot: Brasilian kuuluisin kadunlakaisija sambaa luuta kainalossa
Uutisvideot: Brasilian kuuluisin kadunlakaisija sambaa luuta kainalossa

Valloittava hymy ja nopeat jalat kuvaavat hyvin Renato Luiz Feliciano Lourençoa, Brasilian kuuluisinta kadunlakaisijaa. Xavier de Briton aukiolla haravoin ja rikkalapioin puurtava 52-vuotias tunnetaankin parhaiten lempinimellä Renato Sorriso, eli Renato Hymy.

Miestä voisi kutsua Rio de Janeiron kasvoiksi.

Kun Lontoon olympialaisten päättäjäisissä esiteltiin vuoden 2016 kesäkisojen isäntämaa Brasilia, Renato Sorriso marssi ensimmäisenä lavalle oranssissa työasussaan, harja kainalossa. Hän valloitti yleisön ja televisionkatsojat samba-askelillaan ja esityksen lopuksi sulki syliinsä kotimaansa jalkapallolegendan Pelén.

– Oli suuri kunnia ja vastuu päästä edustamaan maatani ja kansaani. Se oli suuri juttu niin minulle kuin meille kaikille, Renato sanoo hymyillen.

Sambaa jo äidin vatsassa

Renato on työskennellyt kadunlakaisijana Rio de Janeiron Tijuca-kaupunginosassa jo 20 vuotta.

Sambaa hän on rakastanut pienestä pitäen ja osallistunut karnevaaleihin monena vuonna. Renato sai yllättäen näkyvyyttä vuonna 1997, kun hän alkoi tanssia siivotessaan esiintymislavaa karnevaalien aikana. Yhtäkkiä televisiokamerat välittivät kuvaa tanssivasta kadunlakaisijasta brasilialaisiin olohuoneisiin ja mies ponnahti salamana julkisuuteen.

– Minun piti pukeutua univormuuni saavuttaakseni näkyvyyttä samban maailmassa, Renato Sorriso naurahtaa.

Samba on koko Renaton perheen intohimo. Omien sanojensa mukaan hän alkoi sambata jo äitinsä kohdussa.

– Minä en valinnut sambaa, samba valitsin minut, Renato toteaa, mutta lisää olevansa silti perheensä huonoin tanssija.

Positiivista Rio-kuvaa arvosteluista huolimatta

Xavier de Briton aukiolla sympaattinen ja iloisuutta huokuva Renato tunnetaan hyvin. Ohitse polkevat pyöräilijät tervehtivät ja lapset juoksevat kättelemään suosittua kadunlakaisijaa.

Olympialaisten alla Renato haluaa ylläpitää positiivista ilmapiiriä. Samalla kuin sanomalehtien otsikot täyttyvät kehnosti rakennettua olympiakylää arvostelevista otsikoista ja terrorismiuhista, Renato takaa iloisuuden lopulta aina voittavan surun.

– Riossa on positiivista voimaa. Rakastan Rioa, Renato myöntää ja jatkaa filosofisesti:

– Ilman negatiivisuutta ei voisi olla positiivisuuttakaan.

Pieni poika ja oranssiin työasuun pukeutunut Renato ovat kättelemäisillään ja hymyilevät toisilleen.
Lapset tulevat usein kättelemään kuuluisaa kadunlakaisijaa.Heidi Lipsanen / Yle

Suosittu olympiahahmo

Vaikka Renato nousi kansainvälisen yleisön eteen ensi kertaa Lontoon olympialaisissa, on hän näkynyt brasilialaisissa viihdeohjelmissa ensi esiintymisensä jälkeen lukuisia kertoja.

Vuonna 2012 hänet valittiin vuoden riolaiseksi. Lisäksi amatöörisambaaja on Pelén lisäksi päässyt esiintymään muiden kuuluisuuksien kuten David Beckhamin, Gisele Bündchenin ja Diego Maradonan kanssa.

Olympialaisiin Renaton persoona on yhdistetty jo aikaisemminkin. Vuodesta 2004 hän on kantanut olympiasoihtua, joka neljäs vuosi.

– On hienoa saada mahdollisuus kantaa sosiaalista vastuuta työelämässään, Renato toteaa ja kertoo osallistuvansa jälleen soihdun kantoon sen saapuessa Rio de Janeiroon ensi viikolla.

Rion olympialaisten avajaiset pidetään vajaan kahden viikon päästä kuuluisalla Maracanã-stadionilla. Xavier de Briton-aukio sijaitsee kävelymatkan päässä.

Kysymykseen siitä, tullaanko Renato Sorriso näkemään jälleen televisioruuduissa osana olympialaisten avajaisia tai päättäjiä, vastaa Renato diplomaattisesti ettei tiedä. Esiintyjien on pitänyt allekirjoittaa järjestäjien kanssa sopimus, jonka mukaan he eivät saa paljastaa mitään olympiatapahtumista.

Oman ohjelmansa pari viikkoa kestävien olympialaisten aikana Renato kuitenkin paljastaa.

– Tulen työskentelemään kellon ympäri koko olympialaisten ajan. Tuolloin on erityisen tärkeää pitää kaupunkimme siistinä.