Kilometri jäisessä vedessä on kuin puukoniskuja kehoon – jääuimari nauttii nyt kesästä

Jaakko heittää kylmän kiven veteen, uskoo vanha kansa. Juuri kotikaupungissaan Joensuussa palkittu kansainvälisesti menestyvä jääuimari Elina Mäkinen odottaa jo vesien viilenemistä, mutta osaa iloita kesälämpötiloista.

urheilu
Jääuimari Elina Mäkinen.
Janne Ahjopalo / Yle

Suomen suurimpiin avantouintiseuroihin kuuluva Joensuun Jääkarhut on valinnut Elina Mäkisen, 22, Vuoden Jaakoksi. Tunnustuksen perusteluina olivat sisukkuus, päättäväisyys ja periksiantamattomuus, jotka osuvat Mäkisen persoonaan.

Vaikka Jaakko onkin nyt heittänyt kylmän kiven järveen, on vesi kuin linnunmaitoa – etenkin maailmalla menestyvälle jääuimarille.

Pääsen itse asiassa helpolla, koska 15 minuuttia horkassahan vastaa tunnin salitreeniä.

Elina Mäkinen

– Onhan tuo vesi liian lämmintä. Aika monta tuntia pitää uida, että tulisi vähänkään kylmä, naurahtaa Mäkinen.

Pienikokoinen jääuimari on tottunut vetäisemään vaikka kilometrin jääkylmässä vedessä. Hän on jääuinnin MM-kisojen hopeamitalisti Murmanskista Venäjältä.

Keholle kilometri on kova rääkki, vaikka nainen itse suhtautuu jääuintiin kylmänviileästi.

– Kun veri palautuu, on paljon kipua sormenpäissä ja varpaissa. Sellaisia puukoniskuja. Lisäksi mulla on aika kova horkka eli lihasvärinä suoritusten jälkeen. Vitsailen joskus kavereilleni pääseväni itse asiassa helpolla, koska 15 minuuttia horkassahan vastaa tunnin salitreeniä, hymähtää Mäkinen.

Pohjois-Irlannista Skotlantiin kauhoen

Jääuintimenestyksen lisäksi Joensuussa vero-oikeutta opiskelevalla Elina Mäkisellä on maailmanmestaruuksia talviuinnista.

Mäkinen oli vuonna 2015 kutsuttuna uimarina kansainvälisessä Fast and Frozen -viestijoukkueessa, joka ui edestakaisin Pohjoiskanaalin yli Pohjois-Irlannista Skotlantiin 12-asteisessa vedessä.

Joukkueessa oli kuusi uimaria, ja matka oli yhteensä huimat 86 kilometriä.

– Huh huh mitä tuli tehtyä, huokaisee Mäkinen tyytyväisenä.