1. yle.fi
  2. Uutiset

Supo: Terrori-isku ei vielä todennäköinen Suomessa

Suojelupoliisin mukaan terroriuhka Euroopassa säilyy toistaiseksi. Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio korostaa, että terrori-iskut ovat yhä melko harvinaisia.

Ylen aamu
Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.
Muutaman viime viikon aikana Euroopassa on tehty useita väkivaltaisia iskuja. Suojelupoliisin terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva ja Lähi-idän tutkija Mikko Patokallio arvioivat turvallisuustilannetta tiistaina aamu-tv:ssä.

Euroopassa on kesän aikana tehty useita väkivaltaisia iskuja, mutta Suomessa isku ei ole vielä kovin todennäköinen, Suojelupoliisi arvioi.

– Suomeen ei kohdistu samankaltaista uhkaa kuin terroristijärjestöjen nimeämiin kohdevaltioihin, Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Saksassa tehtiin viime viikon aikana kaikkiaan neljä väkivaltaista hyökkäystä. Viimeksi sunnuntaina kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut syyrialaismies räjäytti itsensä ja haavoitti samalla 15 ihmistä Ansbachissa Baijerissa.

Terroristien nimeämiä kohdemaita ovat muun muassa Saksa, Ranska ja Britannia. Näissä maissa säilyy mahdollisuus laajamittaisempaan terroriuhkaan, Portaankorva kertoo.

– Valitettavasti terroriuhka Euroopassa on ja pysyy toistaiseksi.

Suomesta yhteyksiä ulkomaisiin radikaaleihin

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio huomauttaa, että terrori-iskut ovat kaikesta huolimatta varsin harvinaisia.

– Tietenkin näyttävät ja enemmän uhreja vaativat iskut ovat yleistyneet suhteessa aikaisempiin hyvin alhaisiin määriin. Mutta loppujen lopuksi nämä ovat aika harvinaisia tekoja, ja vaativat paljon taustatukea ja suunnittelua, Patokallio sanoo.

Viime marraskuussa Supo arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Suomeen kohdistuva terroriuhka on kohonnut vuoden 2014 tasosta. Sen jälkeen Supo ei ole antanut uutta uhka-arviota.

– Suomessa on henkilöitä, joilla saattaa olla potentiaalia tällaisen väkivallan toteuttamiseen. Tällaiset henkilöt ovat totta kai tarkemman seurannan kohteena, Portaankorva sanoo.

Myös Suomessa on Portaankorvan mukaan verkostoja, joilla on yhteyksiä ulkomaisiin radikaaleihin.

– Ne eivät ole yhtä laajoja kuin Euroopassa olevat verkostot, mutta kyllä meillä sen kaltaista verkostoitumista on nähtävissä, joissa radikaalipiirit keskenään vaihtavat näkemyksiä ja keskustelevat myöskin väkivaltaan liittyvistä asioista.

Lue seuraavaksi