Helsingin uimarannoille tullut nopeasti sinilevää – "Tänä kesänä kävi huono tuuri"

Vielä viikko sitten uimarannat olivat puhtaita, mutta nyt sinilevätilanne on muuttunut nopeasti pahemmaksi.

Kotimaa
Neljä miestä juoksee veteen uimarannalla.
YLE

Helsingin uimarantojen sinilevätilanne on muuttunut nopeasti pahempaan suuntaan. Vielä viikko sitten otetut uimavesinäytteet antoivat rannoille puhtaat paperit, mutta nyt sinilevää alkaa olla jonkin verran lähes kaikilla uimarannoilla. Jotkut ovat jo käytännössä uimakelvottomia.

Sinilevää on runsaasti jo Aurinkolahden, Ison Kallahden, Lauttasaaren, Munkkiniemen ja Seurasaaren uimarannoilla. Myös muilla uimarannoilla, esimerkiksi Hietarannan uimarannalla eli "Hietsussa", sitä on jo pieniä määriä. Tilanne saattaa niissäkin muuttua hyvin nopeasti.

– Tänä kesänä kävi huono tuuri siinä mielessä, että nyt kun vasta alkoi tulla uimakelit, sinilevät tulivat uimarannoille hyvin nopeasti, sanoo vs. ympäristötarkastaja Hanna Pohjakallio Helsingin ympäristökeskuksesta.

Mikään yllätys sinilevä ei sinänsä ole, sillä etäämpänä merellä sitä on havaittu jo aiempina viikkoina. Levien nopea ilmestyminen rannoille johtuu siitä, että heinäkuun alku oli sateinen ja tuulinen. Kun sää on nyt tyyntynyt ja muuttunut lämpimäksi nopeasti, myös levät puskevat esiin vauhdilla.

Vaikka sinilevää on, uida toki voi, sillä myrkyllinen sinilevä ei pääse ihon läpi. Nieleminen on kuitenkin vaarallista, joten lasten kanssa tulisi olla varovaisempi. Pohjakallion mukaan esimerkiksi Isossa Kallahdessa ja Aurinkolahdessa vesi on jo käytännössä uimakelvotonta.

– Niissä vesi on jo hernerokan näköistä, Pohjakallio sanoo.

Sinillevätilannetta Helsingin uimarannoilla voi seurata kätevimmin Uimaranta-info-sivustolla (siirryt toiseen palveluun), jonne rantapelastajat päivittävät tuoreimman tiedon sinilevätilanteesta.

Uimaveden lämpötila Helsingin uimarannoilla on 15–23 astetta.