1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ampiaisetkin stressaantuvat työttömyydestä

Ampiaisten käyttäytyminen muuttuu joskus oudoksi loppukesästä. Ampiaisten stressitila johtuu työttömyydestä ja ravinnonhankinnan vaikeutumisesta.

luonto
Kuvassa vadelmaa syövä ampiainen.
Ampiaiset pitävät makeasta.Anssi Leppänen / Yle

Loppukesällä erityisesti kaksi suurten yhdyskuntien ampiaislajia, yleinen ampiainen ja saksanampiainen, alkavat häiriköidä. Elo-syyskuun vaihteessa hyönteisravinnon määrä vähenee. Pesissä voi olla satoja tai tuhansia toukkia nälkäisinä, eikä ruokaa meinaa löytyä, kertoo Ylen aamu-tv:ssä haastateltu apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta.

Veikkaisin kyllä, että ampiainen pistää helpommin stressaantuneena. Ovathan ihmisetkin stressaantuneina pisteliäämpiä.

Jouni Sorvari

– Stressaantuneena ruokaa metsästävät ampiaiset saattavat helposti eksyä ruokapöytiin ja sisätiloihin. Ne ovat myös persoja oluelle ja virvoitusjuomille. Vähänkin kun juoma haisee makealle, voivat ampiaiset sukeltaa tuoppiin, ampiaisia tutkinut Sorvari kuvailee.

Ampiainen ei yleensä hirveän helposti pistä ihmistä, ainakaan kaukana pesästään. Syksyä kohti se alkaa käyttäytyä arvaamattomammin.

– Veikkaisin kyllä, että ampiainen pistää helpommin stressaantuneena. Ovathan ihmisetkin stressaantuneina pisteliäämpiä, Sorvari virnistää.

Ihmisen haju ei sinänsä ole ampiaiselle houkutteleva, mutta hajusteet saattavat olla.

– Hajuvedet voivat houkuttaa tai ärsyttää ampiaisia. Kannattanee välttää voimakkaitra hajusteita luontoon mennessään.

Yhdyskunta kasvaa kohti kuolemaa

Ampiaisten määrä kasvaa koko kesän ajan syksyä kohti. Jotkin pienempiä yhdyskuntia muodostavat lajit hiipuvat jo kesän aikana, mutta suurissa yhdyskunnissa yksilöitä on eniten elokuussa ja ne pörräävät pitkälle syyskuulle.

– Tavallinen työläisampiainen saattaa mennä loppukesästä sekaisin, kun se joutuu työttömäksi yhdyskuntien romahtaessa. Uudet koiraat ja kuningattaret on silloin tuotettu, eikä loppuyhdyskunnalla ole enää mitään tehtävää. Elämän tarkoitusta ei enää ole, Sorvari toteaa.

Ampiaisten määrä vaihtelee luonnostaan

Tänä kesänä ampiaisten määrä on suurempi kuin viime kesänä. Ampiaiskannat näyttäisivät vaihtelevan vuosittain ihan luonnostaan.

– Aika pitkään on ollut niin, että joka toinen vuosi ampiaisten määrä on runsas ja joka toinen vuosi niukempi, Sorvari sanoo.

Vaihtelun arvellaan johtuvan populaatiodynamiikasta ja loisista, jotka runsaana ampiaisvuonna lisääntyvät myös reippaasti. Toinen mahdollinen selitys vaihtelulle on kevään sää, sillä keväällä kuningatar yksin perustaa uuden yhteiskunnan.

– Jos säät ovat kehnot, on yhteiskuntien perustaminen vaikeaa. Tänä keväänä oli vähäsateista ja lämmintä, mikä oli ampiaisille suotuistaa.

Keväällä ampiaisille suotuisin sää on lämmin ja vähäsateinen, mutta kesällä tarvitaan sadettakin, jotta saalishyönteisiä riittäisi toukkien ruuaksi.

Kimalaiset joukkokuolevat

Kuolleita kimalaisia löytyy loppukesästä paljon puiden alta ja kukkaruukkujen vieriltä.

– Alkukesästä tuotetuilla työläiskimalaisilla yksinkertaisesti loppuu elinaika. Ne siis kuolevat vanhuuteen. Epäillään toki myös, että lehmuksessa olisi kimalaisille soveltumattomia sokeriyhdistelmiä, minkä vuoksi erityisesti lehmusten alta voi löytää paljon kuolleita kimalaisia, Sorvari selittää.

Myös ampiaiset kuolevat luonnollisesti vanhuuteen loppukesällä.

Lue seuraavaksi