Istutetaanko pengertien reunaan yksinäinen saarnipuu? – "Junnu saisi näkyä muutenkin kuin katukylttinä"

Sanoittajalegenda Juha Vainion lyriikasta etsitään innoitusta Kuusisen pengertien maisemointiin Kotkassa. Itse pengertie tarvitsisi sekin perusparannuksen. Kunnostustöille esitetään jälleen varattavaksi rahaa ensi vuoden budjetista.

Juha Vainio
Pengertie.
Kuusisen pengertielle tuotiin kevättalvella rakenteilla olevan Katariinan päiväkodin tieltä louhittua maata.Petri Lassheikki / Yle

Muusikko ja lauluntekijä Juha Vainion sanoitustaito halutaan näkyväksi Kotkan kaupunkikuvassa.

Juha Vainion kaduksi nimetyn Kuusisen pengertien kunnostamiselle pyritään saamaan rahaa ensi vuoden budjettiin. Jo vuosia kunnostusrahaa jonottanut vilkkaasti liikennöity pengertie tarvitsisi esimerkiksi uuden sillan ja kevyenliikenteenväylän.

– Näen pengertien kunnostamisen tarpeellisena. Ihmisten liikkuminen alueella on vilkasta ja kalakauppa Kuusisessa on lisääntynyt, Kotkan kaupungin tekninen johtaja Hannele Tolonen sanoo.

Alustava kustannusarvio pengertien korjaustoimenpiteille on 850 000 euroa, mutta varmaa rahansaanti ei ole. Ensi vuoden investointikohteita suunnitellaan nyt, mutta vuosittain niitä on Tolosen mukaan aina liikaa ja karsintaa joudutaan tekemään.

Syyskuussa investointikohteet esitellään lautakunnissa ja lopulliset päätökset tekee valtuusto marraskuussa päättäessään ensi vuoden budjetista.

Yksinäinen saarnipuu

Kaupunginpuutarhurilla on myös visio siitä, miltä Kuusisen pengertien penkka voisi korjaus- ja viimeistelytöiden jälkeen näyttää.

– Tien varteen voisi istuttaa yksinäisen saarnipuun. Juha Vainio saisi näkyä muutenkin kuin kadun nimikylttinä, Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen sanoo.

Ajatuksena on, että Vainion lyriikkaa, etenkin mereen ja Kotkaan liittyviä riiminpätkiä näkyisi pengertien varrella.

– Ja miksei myös kuuluisi, Laaksonen visioi.

Kaupungilta kuitenkin painotetaan, että suunnitelmat ovat vielä alkutekijöissään. Pengertietä on kuitenkin jo parannettu tuomalla Katariinan päiväkodin rakennustyömaan maata täytteeksi.

– Pengertie olisi suosituimpia kävely- ja pyöräilyreittejä, jos se olisi parempi ja turvallisempi. Valtaosa ihmisistä olettaa, että se on tuollainen kuin se on, eikä nähdä, mikä se voisi oikeasti olla. Mahdollisuuksia on moneen, Laaksonen sanoo.