Hyppää sisältöön

"Kukaan ei voi kieltää, etteikö twerkkaus olisi seksikkään näköistä" – Pepputanssista apu toimistotyöläisten selkävaivoihin?

Twerkkauksen Suomen mestari ei kiellä, etteikö pepputanssi olisi seksikästä. Alun perin Afkrikasta tullut tanssi on myös urheilulääkärin mukaan täyttä liikuntaa ja erinomainen apu istumatyöläisten vaivoihin. Kaikenikäisten tanssiharrastus onkin huimassa kasvussa.

Tia-Maria Sokka ja Anniina Raittinen

Twerkkaus eli pepputanssi kerää tanssitunneille uteliaita harrastajia ja kokeilijoita. Viikottaisilla tunneilla riittää twerkkaajia ja workshopit ovat täynnä, kertoo twerkkauksen SM-kultaa voittanut, twerkin ammattilainen Tia-Maria Sokka.

– Ikäjakauma on tosi laaja, 16-vuotiaasta keski-ikäiseen asti ja kaikilla on ihan yhtä hauskaa tunneilla. Suurin osa on naisia, mutta jonkin verran tunneilla on mukana myös miehiä.

Myös urheilulääkäri Pippa Laukka uskoo, että twerkkauksen suosio lisääntyy entisestään. Laji on ollut mediassa näkyvästi esillä, ja myös aloittelijan on helppo kokeilla lajia, perustelee Laukka.

– Tämä voisi olla seuraava iso juttu, mikä ryhmäliikuntatunneille otetaan mukaan. Se vaatii myös sitä, että on osaavia ohjaajia, ja lajin pitää olla hauskaa ja mielekästä.

Lahtelaisessa Tanssikoulu HC2.0:ssa twerkkaus ei vielä ole valikoimissa, mutta asiakkalailta on tullut kyselyitä.

Apu istumatyöläisille?

Twerkkaus voisi olla yksi tapa välttää istumatyön tuomia vaivoja.

Istumisen tuomista ongelmista puhutaan jo avoimesti. Sanotaan, että istuminen tappaa. Twerkkaus on lempeää, mutta sillä pääsee myös kiinni niihin lihasryhmiin, joiden kanssa monet toimistotyöläiset kamppailevat, sanoo Laukka.

– Ongelmat aiheuttavat miljardien kulut vuosittain sairauslomien ja poissaolojen takia. Lääkärinä näen, että laji on älyttömän tehokas ja turvallinen liikuntamuoto. Se aktivoi juuri sellaisia alueita, joiden kanssa monilla ihmisillä on ongelmia, esimerkiksi alaselkää ja alakroppaa.

Lääkärinä näen, että laji on älyttömän tehokas ja turvallinen liikuntamuoto. Se aktivoi juuri sellaisia alueita, joiden kanssa monilla ihmisillä on ongelmia, esimerkiksi alaselkää ja alakroppaa.

Pippa Laukka

"Sellaista naiseuden juhlaa"

Sokka keikkailee duona ympäri Suomea sekä pitää workshopeja ja viikoittaisia tunteja Helsingissä ja Tampereella. Keikkailu eroaa tuntien pitämisestä hieman – esimerkiksi vaatetuksen osalta.

– Showssa täytyy olla shown elementtejä mukana. En missään tilanteessa vie sitä siihen, että se halventaisi naista tai tanssilajia.

– Kukaan ei voi kieltää, etteikö tämä olisi seksikkään näköistä. Haluan sanoa, että twerkki korostaa naiseutta ja on sellaista naiseuden juhlaa. Haluan viedä lajin pois siitä käsityksestä, että tämä millään tapaa halventaisi naista, Sokka jatkaa. 

Myös Laukka tietää, että lajiin saatetaan liittää ennakkoluuloja, samoin kuin esimerkiksi vatsatanssiin. Jos jotakin harrastaa, ei siinä keskity muiden miellyttämiseen vaan oman kehon liikuttamiseen, sanoo Laukka.

– Jos laji on sellainen, jota miehet ikään kuin käyvät katsomassa ja ihastelemassa, niin toki se voi nostaa sellaisten aloittelijoiden, jotka eivät sitä puolta kaipaa, kynnystä kokeilla lajia.

Haluan viedä lajin pois siitä käsityksestä, että tämä millään tapaa halventaisi naista.

Tia-Maria Sokka

Perinnetanssista tanssiurheiluksi

Twerkkaus on alun perin Afrikasta, ja se on yleistynyt länsimaalaisessa kulttuurissa 1990-luvun alussa, kun Yhdysvalloissa alettiin puhua twerkkauksesta erityisesti hiphop-piireissä. Viime vuosina tanssilajista on kuitenkin tullut tanssikouluissa opetettava urheilumuoto.

Euroopassa twerkin edelläkävijänä pidetään Venäjää. Venäjällä järjestetään suuria kilpailuja, ja ohjaajia ja harrastajia on suuret määrät, kertoo Sokka.

Twerkkaus on tanssiurheilua, mutta myös hikiliikuntaa. Rankimpaan treeniin joutuvat reisilihakset, kun lähes kaikki liikkeet tehdään kyykkäysasennossa. Myös lantion seudun lihakset vahvistuvat.

Ensimmäisellä tunnilla ei kaikkia liikkeitä voikaan osata, mutta hiki tulee taatusti.

– Olen saanut palautetta, että se on vähän itsensä ylittämistä ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä, koska ei se ole arkipäivää. Tällä hetkellä peppu on pop ja pepputanssi muodissa, että sinänsä suosio ei kummastuta, sanoo Sokka.