1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Inarinsaamelaiselta räppäriltä Amocilta tulossa uusi levy pitkän tauon jälkeen

Inarinsaameksi räppäävältä Amocilta eli Mikkâl Morottajalta on tulossa levy pitkän tauon jälkeen. Amoc kokee kasvaneensa musiikin kautta ja sanookin, että uudella levyllä on järkevämpiä asioita, eläviä tarinoita ja globaaleja aiheita.

Amoc - Mikkal Morottaja
Mikkâl Morottaja kertoo, että Amoc on hänen alteregonsa. Amoc onkin hyvin erilainen kuin Morottaja itse. Kuva: Linda Tammela / Yle Sápmi

Inarinsaamelaiselta räppäriltä Amocilta eli Mikkâl Morottajalta on tulossa uutta musiikkia.

Edellisen levyn ilmestymisestä on kulunut jo melkein kymmenen vuotta. Amoc on tällä välin tehnyt musiikkia, mutta ei ole julkaissut yhtäkään kappaletta.

Amoc kokee kasvaneensa musiikin kautta.

– Uudella levyllä on järkevämpiä asioita, hän sanoo.

"Levyllä eläviä tarinoita"

Amoc on tehnyt uutta levyään muutaman vuoden ajan. Levyn tekstit ovat valmiita, musiikitkin enimmäkseen.

– Ajatuksena oli, että levyssä olisi eläviä tarinoita, faabeleita. Ne olisivat kuitenkin globaaleista aiheista, sellaisia, että niitä olisi mukava kuunnella, Amoc pohdiskelee.

– En vieläkään tiedä, mikä uuden levyn nimi tulee olemaan, toivon vain, että kappaleet ovat hyviä. Levyn työnimi on Puátteevuođâ uáinuh eli suomeksi Tulevaisuuden näkymiä.

Digisingle ja musiikkivideot ilmestyvät Ijahis Idja -festivaalin aikaan

Amocin uuden levyn ensimmäinen digisingle on tarkoitus julkaista alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis Idjan aikaan. Festivaali järjestetään elokuussa Inarissa.

Kappaleen yhteydessä julkaistaan myös musiikkivideo. Kappaleen nimi on Kiälláseh (suom. Valheet) ja siinä on mukana pohjoissaameksi räppäävä Ailu Valle.

Amoc kertoo, että kappale on sanallinen kamppailu hänen ja Ailu Vallen kesken.

– Kappale on battle meidän kahden kesken. Minulla on hippi-ideologia ja siihen liittyviä uskomuksia. Ailulla taas tieteellisiä uskomuksia. Kertosäkeen ajatus on sellainen, että kaikki ovat tyhmiä. Viisas on vain se, joka tietää, ettei tiedä, Amoc kertoo Yle Saamen Kesävieras -radio-ohjelmassa.

“Sai räpätä mistä vaan, kun kukaan ei ymmärtänyt”

Inarista kotoisin oleva Mikkâl Morottaja eli Amoc on maailman ainoa inarinsaamenkielinen räppäri. Hän aloitti räppäämisen 1990-luvun lopulla ja julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 2007.

Amoc kertoo, että alkoi ensin vain tehdä musiikkia tietokoneella ja siihen sitten räppäämään. Räppääminen oli hänelle helppoa.

– Silloin rap-musiikki oli juuri tullut Suomeen. Tein huvin vuoksi muutaman biisin suomeksi, hän sanoo.

Lukiossa Ivalossa hän kuitenkin päätti, että alkaakin räpätä inarinsaameksi, äidinkielellään.

– Minun mielestä oli hauskempi räpätä inarinsaameksi, koska tykkään aggressiivisesta musiikista ja sai räpätä mistä vaan, kun kukaan ei ymmärtänyt.

“Amoc on alterego, se on rooli”

Mikkâl Morottaja kertoo, että Amoc on hänen alteregonsa. Amoc onkin hyvin erilainen kuin Morottaja itse.

– Amoc on alterego, se on rooli. On jopa vähän vaikea ajatella, että kuka on se, joka siellä lavalla on, hän mietiskelee.

– Mikkâl ja Amoc ovat aivan erilaisia. Olen itse rauhallinen ja ystävällinen. Amoc on tietenkin sellainen, kun keksin sen alteregon kun olin vielä teini. Tykkäsin väkivaltaisesta musiikista.