Koe uusi yle.fi

Sanna Riikonen puolustaa montèn SM-titteliään Kuninkuusraveissa Turussa

Ravikuskit saavat ravureiden rattailla huimaa kyytiä. Samat vauhdit, mutta pienen satulan päällä ja lyhyillä jalustimilla hevosten selässä keikkuen ottavat montèkuskit. Joensuulainen Sanna Riikonen on hakenut oppia raviratsastuksen emämaata Ranskaa myöten, ja puolustaa Turun Kuninkuusraveissa lajin SM-titteliään.

urheilu
Monte-ratsastaja Sanna Riikonen esittelee kevyttä montesatulaa hevosensa vierellä.
Vuoden 2015 montèn, eli raviratsastuksen SM-voittaja Sanna Riikonen ja alle kilon painoinen montèsatula.

Kuninkuusravit ravataan Turussa 29.–31.7.2016. Lauantaina leivotaan tuoreita mestareita, jaossa on jälleen raviratsastuksen eli montèn SM-titteli. Joensuun Kuninkuusraveissa vuosi sitten montèn mestariksi ohjasti joensuulainen Sanna Riikonen Aki-Veillä, ja nyt joensuulainen lähtee puolustamaan titteliään.

– Kyllä sen tiesi, että hevosella oli täydet saumat voittaa, mutta niin oli muutamalla muullakin hyvällä hevosella. Meillä oli Aki-Vein kanssa pitkä takamatka kirittävänä kiinni ja yllätyin kun jo ensimmäisen kierroksen jälkeen saimme keulapaikan. Sitten vaihtoehtona olikin enää vain voitto, Sanna Riikonen muistelee vuoden 2015 Kuninkuusravien tunnelmia SM-lähdössä.

Tuntui niin hienolta, että juuri omalla kotiradalla palkittiin kaikki vuosien raskas työ.

Sanna Riikonen

– Kun maaliin oli enää kymmenen metriä ja käsitin että voitamme, olin jo melkein täydessä itkussa. Tuntui niin hienolta, että juuri omalla kotiradalla palkittiin kaikki vuosien raskas työ, Sanna Riikonen hymyilee.

26-vuotias Riikonen on touhunnut hevosten kanssa pikkutytöstä lähtien. Jo poniraveissa kipitettiin vinhaa kyytiä ympäri ravirataa, poni-iän jälkeen siirtyminen hevosten pariin oli itsestäänselvyys.

Nöyrällä asenteella oppiin lajin juurille

Montè-oppia Sanna on hakenut lajin synnyinmaasta Ranskasta asti. Talliharjoittelijoita ei säästellä. Ratsastuspäivät ovat pitkiä ja hevoset kaikkea muuta kuin säyseitä.

– Ero lajissa Suomen ja Ranskan välillä on suuri. Jos täältä lähtiessään luuli jotain osaavansa, ne luulot riisuttiin kyllä nopeasti. Nöyrällä asenteella ja kovalla työllä olen oppini hakenut, Sanna Riikonen toteaa.

Raviratsastus on Suomessa selvässä nousussa ja yleistynyt 90-luvun alusta paljon. Ratsain ohjastettavat ravilähdöt ovat Pohjoismaissa naisten juttu, miehiä ei kevyessä istunnassa ole näkynyt.

– Se on vähän kummallista. Ranskassa taas asia on aivan päälaellaan, nainen montèsatulassa on siellä kilpailuissa harvinainen näky. Isoista rahoista ohjastavat kovimmat kuskit ovat miehiä, Sanna Riikonen kertoo.

Voitonnälkä matkaeväänä

– Minä olen hirveän kriittinen itseäni kohtaan. Jos jotain menee vähänkin pieleen, tai sija on muuta kuin ykkössija, koetan kovasti miettiä miten voisin jatkossa parantaa tilannetta. Voitonnälkä on edelleen kova, Riikonen kertoo.

Ravi on hevosen askellajina paljon laukkaa raskaampi istuttava, eikä pelkkä matkustaminen todellakaan riitä.

Sanna Riikonen

Raviratsastus on hevosen satulassa huimaa kyytiä saavalle ratsastajalle raskas laji. Fyysistä kuntoa tarvitaan paljon. Tasapaino on säilytettävä lähes kokonaan polvien varassa, ja oman vartalon koordinaatio on oltava kohdallaan, ettei häiritse hevosen tasapainoa.

– Erittäin lyhyet jalustimet, pieni satula ja kova vauhti ovat sellainen yhdistelmä, ettei homma huonokuntoiselta tahi äkkinäiseltä taitu. Ravi on hevosen askellajina paljon laukkaa raskaampi istuttava, eikä pelkkä matkustaminen todellakaan riitä. Taktikointi, sekä radan ja hevosen lukeminen ovat kuskin päätyötä, Sanna Riikonen juttelee omaa nuorta hevostaan harjoituslenkille valmistellessaan.

Pohjoismaiden montèmestaruuden Sanna ratsasti nimiinsä Ruotsissa 2012 Laaserin Kuvalla. Kilpaileminen ja laji tuntuvat omilta edelleen. Haaveena on päästä kilpailemaan jatkossakin ulkomaille asti. Pohjoismaita ja Belgiaa Riikonen on jo käynyt starttaamassa, ja erot eri maiden välillä ovat houkuttavia. Suurimpana haaveena mielessä palaa edelleen unelma Ranskasta.

– Kyllä minä haaveilen, että ainakin yhden lähdön pääsisin Ranskassa ohjastamaan. Se on kova tavoite ja iso toive, mutta sellainen ajatus on sitkeästi tarttunut tuonne minun kypärän alle, Riikonen kertoo.

Montè monipuolistaa ravimaailmaa

Sanna Riikonen kaipaa lisää montèlähtöjä raveihin ja myös hevosia nuorten kuskien ajettavaksi. Hän kiertää maata paitsi raveissa kilpailemassa, myös kurssittamassa nuoria ratsastajia.

– Muistan hyvin omat alkuaikani tässä lajissa. Jos ei omia hevosia olisi ollut ajettavaksi, niin eipä olisi juuri ollut radoille asiaa. Jotenkin pitäisi saada nuorille osallistumiskynnys pienemmäksi, raviratsastus monipuolistaa ravimaailmaa niin hevosille, kuskeille kuin yleisöllekin, Sanna Riikonen toivoo.

Korjattu 29.7. klo 9.45: Montén mestaruudesta kilpaillaan lauantaina, ei perjantaina kuten aiemmin kerrottiin.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Paperittomat

Naiset, jotka eivät uskalla sanoa #metoo – Paperiton joutuu helposti seksuaalisen häirinnän kohteeksi

Luhanskin alue

Mitä Luhanskissa tapahtuu? Novaja Gazeta: Separatistialueen johtaja poistui Venäjälle

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Yleisurheilu

Ruotsalaisen yleisurheilijan kova väite: Joukkuekaveri raiskasi Helsingissä