Insinöörin unelmien täyttymys: 1000 kilometriä rullasuksilla, yöt taivasalla

Ilomantsilainen Antti Karhapää matkaa Pohjois-Karjalasta Jäämerelle rullahiihtäen. Hotelli- tai edes telttaöitä hän ei vietä vaan nukkuu matkan varrella makuupussissa taivasalla.

Kotimaa
Antti Karhapää.
Veijo Vaakanainen

Vuoden lämpimimpänä päivänä ilomantsilainen Antti Karhapää sauvoo kohti pohjoista. Lämmintä on noin 25 astetta. Rullasukset kulkevat lähes 40 asteisella asfaltilla.

– Pitää juoda jatkuvasti. Kaikenlaiset kelit otetaan vastaan mitä tulee. Lämmin tulee pilvisemmällä säällä, Karhapää naurahtaa.

Karhapää lähti perjantaina matkaan Ilomantsissa ja tarkoituksena on rullahiihtää Jäämeren rannalle, jos matka taittuu suunnitelman mukaan.

– Elokuun puoliväliin asti on tarkoitus touhuta. Saa nähdä, mihin rahkeet riittävät, Karhapää miettii.

Nyt Kainuussa matkaa tekevällä Karhapäällä on perässään rinkka. Yksipyöräisessä kesäahkiossa on kaikki mitä noin kuukauden matkalle tarvitaan.

– Telttaa ei ole. Yövyn avomaastossa, taivas pitää nähdä.

Antti Karhapää matkalla Jäämerelle.
Antti Karhapää pysähtyy maantien viereen levähtämään ja kaivaa rinkastaan ruisleipää.Veijo Vaakanainen

Ruisleipää ja voita

Rullahiihtoreissu on Antti Karhapäälle eräänlainen unelmien täyttymys. Ala-asteella Karhapää luki Arto Paasilinnan Jäniksen vuoden. Romaanissa kerrotaan toimittajasta, joka pakenee arjen oravan pyörää ja retkeilee ympäri Suomea. Siitä tarinasta jäi Karhapäälle kytö vaeltamaan.

Vuosi sitten Karhapää oli Inarissa eräopaskoulutuksessa. Kun mies lähti keväällä rullahiihtämään kaamoksen aikaan, syntyi ajatus rullahiihtovaelluksesta.

Seuraavaksi edessä oli lajiin sopivan rinkan valmistus. Kun insinööri oli tehnyt suunnittelutyön ja testauksen, saattoi reissupäivämäärät lyödä lukkoon. Nyt Karhapää hiihtää asfaltilla ja pysähtyy sopiville taukopaikoille syömään ja nukkumaan.

– Illalla teen ruokaa keittimellä. Päivällä syön ruisleipää ja siihen päälle voita vähän reilummin, Karhapää kuvailee matkansa kulinaarista puolta.