Maailma kasvaa pituutta, mutta Suomessa kasvu on tasaantunut

Suomalaisten pituuspyrähdys sijoittui 1900-luvun alkupuolelle. Suurin koskaan tehty maailmanlaajuinen pituustutkimus on julkaistu tiedelehti E-Lifessa.

Ulkomaat
Miehen ja naisen varjo.
Henrietta Hassinen / Yle

Hollantilaiset miehet ja latvialaiset naiset ovat pisimpiä maailmassa, osoittaa suurin koskaan tehty maailmanlaajuinen pituustutkimus. Tutkimuksessa on tarkasteltu eri maiden ihmisten pituuskasvua sadan viime vuoden aikana.

Maailman pituuskasvu jakautuu epätasaisesti. Sata vuotta sitten pisimmät miehet ja naiset elivät Ruotsissa.

Nyt ruotsalaiset eivät pääse enää edes kymmenen pisimmän maan joukkoon. Miehet ovat sijalla 15 ja naiset 17.

Suomen pituuspyrähdys ohi

Suomessa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa ihmisten pituuskasvussa puolestaan tapahtui pyrähdys 1900-luvun alkupuolella. Sittemmin pituuskasvu on tasaantunut tai pysähtynyt kokonaan.

Suomalaiset miehet olivat sata vuotta sitten maailman pituustilastoissa sijalla 25. Nyt he sijoittuvat 17:nneksi.

Suomalaiset naiset olivat puolestaan sata vuotta sitten sijalla 45. Nyt he ovat kivunneet sijalle 13.

Ravinto ja ympäristötekijät vaikuttavat

Ravinto ja ympäristötekijät vaikuttavat voimakkaasti ihmisten pituuteen. Hyvinravitut lapset ja nuoret, jotka elävät paremmissa olosuhteissa, ovat yleensä pidempiä. Myös geenit vaikuttavat yksittäisten ihmisten kasvuun.

– Tästä tutkimuksesta saamme käsityksen siitä, miten terveitä kansakunnat ovat olleet viime vuosisadan aikana, toteaa kansanterveyden professori Majid Ezzati Imperial College of Londonista, joka on johtanut tutkimusta.

Maailman lyhimmät miehet asuvat Itä-Timorissa ja maailman lyhimmät naiset Guatemalassa.

Kasvu jakautuu epätasaisesti

Ihmisten pituuskasvu on tasaantunut monissa Euroopan vauraissa maissa 30–40 viime vuoden aikana. Italiassa ja Espanjassa kasvu kuitenkin jatkuu, samaten monissa Latinalaisen Amerikan ja Itä-Aasian maissa.

Maailman kartta, jossa värit kuvaavat pituuseroja.
Vuonna 1896 syntyneiden miesten keskipituus 18-vuotiaana eri puolilla maailmaa.Imperial College College London

On myös maita, joissa pituuskasvu on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Niitä löytyy Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Saharan eteläpuolelta.

Kasvu voimakkainta Iranissa ja Etelä-Koreassa

Voimakkainta pituuskasvu on sadan viime vuoden aikana ollut iranilaisten miesten ja eteläkorealaisten naisten keskuudessa. Iranilaisten miesten keskipituus on sadassa vuodessa kasvanut 16,5 senttimetrillä, eteläkorealaisten naisten puolestaan 20,2 senttimetrillä.

Maailman kartta, jossa värit kuvaavat pituuseroja.
Vuonna 1996 syntyneiden miesten keskipituus 18-vuotiaana eri puolilla maailmaa.Imperial College College London

Pisimpien ja lyhyimpien maiden välinen ero on miesten osalta tällä hetkellä 23 senttimetriä. Ero on kasvanut neljällä senttimetrillä sadassa vuodessa. Naisten ero on pysynyt 20 senttimetrinä.

Tutkimusta ovat johtaneet Imperial College of Londonin tutkijat, ja siihen on osallistunut 800 tutkijaa Maailman terveysjärjestöstä (WHO). He ovat keränneet tietoa useista lähteistä, muun muassa asevelvollisia koskevista tilastoista, kansanterveystutkimuksista ja epidemiologisista tutkimuksista.

Tutkimuksessa on verrattu 18-vuotiaiden pituutta vuonna 1914 ja vuonna 2014. Tutkimuksen on julkaissut tiedelehti E-Life (siirryt toiseen palveluun).

Tarkennettu 26. heinäkuuta kello 14.50: Suomessa ihmisten pituuskasvun pyrähdys tapahtui 1900-luvun alkupuolella.