Pölönmäen vesijohtovesi alkaa vihdoin puhdistua – keittokehotus jatkuu varotoimenpiteenä Lapinlahden puoleisessa päässä

Vesijohtoverkostosta on saatu jo kahden puhtaat näytteet myös Lapinlahden puoleisesta osasta, mutta keittokehotus jatkuu vielä ainakin perjantaihin. Vesiongelmat ovat vaivanneet Pölönmäen vesiosuuskuntaa jo kaksi viikkoa.

Lapinlahti
Ihminen valuttaa vettä hanasta.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Vesijohtoveden keittokehotus jatkuu vielä varotoimenpiteenä Pölönmäen vesiosuuskunnan Lapinlahden ja Maaningan puoleisessa verkostossa.

Kehotus koskee osuuskunnan verkostoa Lapinlahden Martikkalassa ja Väisälänmäellä sekä Rampsunniemessä Maaningalla. Juomavetenä ja ruoanlaittoon käytettävää vettä tulee keittää 5-10 minuuttia.

Keittokehotus puretaan, kun verkostosta on saatu kolme kertaa hyväksytyt vesinäytteet. Kahdet edelliset näytteet ovat jo olleet puhtaita. Iisalmen puoleisessa päässä verkostoa keittokehotus purettiin viime viikolla. Ylä-Savon sote päättää keittokehotuksen mahdollisesta purkamisesta perjantaina, jolloin kolmansien näytteiden tulokset valmistuvat.

Varavettä on mahdollista saada Martikkalan nuorisoseuran talon pihasta, jossa on vesisäiliö. Pölönmäen vesiosuuskunnan yhdestä kaivosta löytyi pari viikkoa sitten kuollut päästäinen. Verkostoa on kloorattu siitä lähtien, koska vesinäytteistä on löytynyt kolibakteereita.

Martikkalan paineenkorotusasemalla on myös rakennettu valmius Lapinlahden puoleisen verkoston huuhtelua ja lisäkloorausta varten. Tällä pyritään varmistumaan, että jatkossa mahdolliset poikkeustilanteet eivät jatkuisi yhtä pitkään kuin nyt.