1. yle.fi
  2. Uutiset

Retrohybridibussi pyritään saamaan liikenteeseen tänä vuonna

Vanhasta bussista hybridiksi muutettua linja-autoa odotetaan mielenkiinnolla, sillä Lappeenrannassa kehitetty tekniikka voisi antaa vanhoille bussinrungoille uuden elämän.

linja-autot
Turku markkinoi näyttävästi hybridibussejaan.
Turku markkinoi näyttävästi hybridibussejaan.YLE / Joona Haarala

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla kehitetty hybridibussi on tarkoitus saada liikennekäyttöön syksyn aikana. Bussi piti saada Lappeenrannan paikallisliikenteen käyttöön jo noin vuosi sitten, mutta sen rakentamisessa on ollut mekaanisia ongelmia.

– Kehitystyö on kestänyt. Lähdimme rakentamaan hybridiä vanhasta autosta ja tässä on tullut mekaanisia ongelmia enemmän kuin osattiin odottaa, sanoo tutkijaopettaja Tuomo Lindh Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta.

Nyt bussi on kuitenkin saatu katsastettua ja sillä on tehty jo joitakin koeajoja.

Lappeenrannan kaupungilla, Savon Linjalla ja yliopistolla on vielä neuvottelut kesken, mutta kaikkien tavoite on saada hybridibussi asiakasliikenteeseen vielä tämän vuoden aikana.

– Tämä vanhaan kalustoon tehty hybridi olisi erittäin järkevä ratkaisu, jos sille vain saataisiin viranomaisten hyväksyntä. Tämä tekniikka antaisi vanhalle autolle uuden elämän, sanoo Savon Linjan liikennejohtaja Harri Leskinen.

Lue seuraavaksi