1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kaupunki mokasi – Kajaanin uimaranta sijaitseekin Pakistanissa

Kajaanin kaupungin uimarantojen opastekylteissä on koordinaatit, joiden on tarkoitus auttaa pelastajat paikalle. Kuitenkin kolmen suosituimman rannan opasteiden paikkatiedot viittaavat Punaisellemerelle, Pakistaniin ja Arabianmerelle.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Julkisten uimapaikkojen parantuneet palvelut ja siisteys ovat saaneet paljon kiitosta kajaanilaisilta. Viime kesänä rannoille ilmestyi myös opaskylttejä, jotka kertovat tarkan paikan myös vierailijoille ja ulkomaalaisille, jos paikalle pitää kutsua esimerkiksi pelastajat tai ambulanssi.

Äkkiseltään kylteissä vaikuttaisi olevan kaikki kohdallaan. Opasteet eivät kuitenkaan kestä tarkempaa tarkastelua.

Paltaniemen opasteen koordinaatit viittaavat Punaisellemerelle Eritrean edustalle. Kuluntalahden opasteen koordinaatit taas antavat paikaksi Arabianmeren Omanin edustalla. Ja Kesäniemen opaste puolestaan vie Pakistaniin.

Paltaniemen koordinaatit vievät Punaisellemerelle. Karttakuva: kuvakaappaus Google Maps. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Kajaanin ulkoliikuntapaikoista vastaava Jouko Hukkanen ei osaa tarkasti sanoa, mistä virheelliset koordinaatit johtuvat.

– Koordinaattijärjestelmiä on neljää erilaista. Nuo luvut ovat selkeästi väärin, enkä kyllä osaa sanoa mistä nuo luvut on napattu. Koordinaatit on otettu jostakin järjestelmästä ja toimitettu mainostoimistoon, jossa kyltit on teetetty. Kylttejä ei ole tarkastettu, vaan ne ovat kulkeutuneet uimarannoille.

Kajaanin kaupunki halusi koordinaatit kyltteihin nimenomaan uimarantojen turvallisuuden vuoksi, mutta myös terveysviranomaisen vaatimuksesta, sanoo Hukkanen.

– Terveystarkastajat olivat sitä mieltä, että koordinaatit kannattaa laittaa, jos pelastajia ei voida ohjata paikalle osoitteen tai muun paikkatiedon perusteella.

Kuluntalahden koordinaatit antavat sijainniksi Arabianmeren. Karttakuva: kuvakaappaus Google Maps. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Mutta miksi terveystarkastaja ei sitten ole tarkastanut, että koordinaatit merkitään oikein?

– Olemme antaneet ohjeen, että koordinaatit pitää olla, jos osoite ei ole selkeä. Mutta on täysin uimarannan ylläpitäjän vastuulla, että kaikki esillä oleva tieto on oikein. Emme tarkista muitakaan tietoja, kuten uimarannan syvyystietoja, vaan se on rannan pitäjän asia, kertoo terveystarkastaja Maarit Partanen Kainuun ympäristöterveydenhuollosta.

Kajaanin Kesäniemessä koordinaattitieto on muuten oikein, paitsi että leveyspiiri eli Suomen kohdalla N-koordinaatti ja pituuspiiri eli Suomen kohdalla E-koordinaatti ovat vaihtuneet keskenään. Sen vuoksi paikkatieto nakkaa uimarin keskelle autiomaata läntiseen Pakistaniin.

– Kaikki koordinaatit tullaan nyt välittömästi muuttamaan niin, että esillä on asteet, minuutit ja minuutin osat. Se järjestelmä on myös pelastuslaitoksen käytössä, sanoo Jouko Hukkanen.

Ensin osoite, sitten paikannimi, sitten vasta koordinaatit

Oikeiden koordinaattien hankkiminen saati niiden merkitseminen oikein on siis ilmeisen hankalaa. Miksi niitä sitten vaaditaan esille, kerta edes viranomainen ei huolehdi, että mahdollisesti jopa elintärkeä tieto on oikein?

– Koordinaattitieto on vasta kolmannella sijalla, kun apua hälytetään ja lähetetään paikalle. Ensisijainen paikkatieto on aina osoitetieto, jonka varassa pääosa hätäpuheluistakin hoidetaan. Sitten jos ollaan paikassa, jossa ei ole katuosoitetta, koetetaan selvittää, onko paikalla julkista nimeä. Kolmantena keinona, jos ollaan tiettömien taipaleiden takana, käytetään mahdollista koordinaattitietoa, kertoo Oulun hätäkeskuksen päällikkö Jukka Alenius.

Kylttejä ei ole tarkastettu, vaan ne ovat kulkeutuneet uimarannoille.

Jouko Hukkanen

Miten vakavaa on jos koordinaatit ovat väärin paikassa, jolla on osoite tai tunnettu julkinen nimi?

– Väärä koordinaattitieto vie väärään paikkaan, sehän on selvä asia. Tietenkin on tarkoituksenmukaista, että tieto korjataan, sanoo Alenius.

Hätäkeskuslaitoksella on älypuhelinsovellus 112 Suomi, jonka avulla puhelin lähettää soittajan paikkatiedon automaattisesti hätäkeskukseen.

– 112 Suomi -sovellus on lisännyt kovasti koordinaattitiedon käyttöä ja hyödyntämistä hätätilanteiden hoitamisessa. Se kannattaa ehdottomasti asentaa, sillä silloin säästyy koordinaattien luettelemiselta, mainostaa Alenius.

Kajaani - yllättävän kaukana – mainoslause, joka ei toteudu

Kajaanin kaupungin ulkoliikuntapaikoista vastaava Jouko Hukkanen ryhtyi korjaustöihin heti, kun kuuli, että kylteissä on virhe. Eikö väärä tieto kannattaisi jättää kyltteihin mainosmielessä? Hyvä mainoslause voisi olla vaikka "Miksi mennä Punaisellemerelle, kun voit mennä Paltaniemelle?".

– Olisi kai se ollut jonkinlainen matkailuvaltti, mutta koetetaan nyt laittaa koordinaatit oikein niin saadaan lähemmäksi nuo pelastuslaitoksen matkat, naurahtaa Hukkanen.

Virheelliset koordinaatit eivät olleet ainoita virheitä uimarantojen kylteissä. Myös Kajaanin kaupungin vaihteen numero oli virheellinen, siitä puuttui yksi numero. Sen sijaan kyltissä ollut ylläpidon kännykkänumero oli oikein.