Ensin oli kuivaa, sitten satoi – hunajasato on jäämässä jopa alle puoleen normaalista

Hunajasadosta on tulossa huono jo toisena kesänä peräkkäin. Huonon sadon vuoksi hunajan hinta noussee viime vuodesta.

Kotimaa
Mehiläisiä pesällä
Matti Myller / Yle

Vaikka on lämmintä ja aurinkoista, mehiläiset pysyvät pesässä. Pesän tiedustelijat ovat huomanneet, että mettä ei ole enää kerättäväksi, joten lennolle on turha lähteä.

Mehiläisiä pesällä.
Matti Myller / Yle

Keski-Suomen Mehiläishoitajien puheenjohtaja Matti Pylvänäinen myöntää, että koko kesä on ollut mehiläisille vaikea.

– Kesä tuli nopeasti, eikä mehiläisten kehitys pysynyt mukana. Sitten, kun pesät olivat vahvoja, oli aika pitkään kuivaa, sitten tuli sateita, eivätkä mehiläiset voineet kerätä satoa.

Pylvänäinen on varma, että hunajasato jää toista kertaa peräkkäin vaatimattomaksi. Viime kesänä oli pitkään kylmää, eikä elokuun lämpö enää korjannut tilannetta.

Lämmin elokuu ei pelasta

Vaikka elokuusta tulisi lämmin, hunajasatoa se ei enää pelasta. Normaalisti yksi pesä tuottaa hunajaa 40 kiloa tai yli, mutta tänä vuonna Pylvänäinen pitää hyvänä satona 10-20 kilon määrää.

Mehiläisiä pesällä.
Matti Myller / Yle

– Esimerkiksi Keski-Suomessa horsma ja vadelma ovat pääsatolähteitä ja kuivuus ja kovat sateet ajoittuivat juuri niiden kukintaan. Joitakin myöhäisiä kukkalajeja toki on, mutta ei niistä kovin runsaasti ole satoa koskaan kertynyt. Kyllä tarhaajan täytyy tässä vaiheessa jo alka valmistautua mehiläisten talvehtimiseen.

Lähiviikkoina tarhoilla korjataan satoa, ja kasvatetaan pesistä voimakkaita, että mehiläiset selviävät ensi talvesta.

Pylvänäisen mukaan sato jää puoleen tai alle lähes koko maassa, ainoastaan Lounais-Suomessa hunajatilanne näyttää normaalilta.

– Hunajan laatu on tänäkin kesänä hyvä, mutta pelkään, ettei kysyntää voida vastata ja hinta nousee.

Matti Pylvänäistä haastatteli Tenho Tornberg.