1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjan lohi on nyt tavallista kalliimpaa – savolaisostajat suosivat järvikaloista muikkua ja kuhaa

Norjalainen lohi on arvossaan tänä kesänä. Kyseisen fileen hinta on noussut tavallista korkeammaksi. Lohifilemarkkinoita heilautti Chilessä tapahtunut lohiturma.

kalat
Kalatiskin tarjontaa Kuopion kauppahallissa
Heidi Törnroos / Yle

Pihvin hinnoissa oleva norjalainen lohifile ei ole juurikaan lisännyt kotimaisen kalan kysyntää kuopiolaisissa kaupoissa. Norjan lohifileen rinnalle on tosin saatu tarjolle pienempää ja edullisempaa kirjolohta.

Kuopion marketeissa ja kauppahallissa myydään tähän aikaan vuodesta määrällisesti eniten Kallaveden muikkua. Lämmin sää on kuitenkin verottanut viime päivien saalismääriä jonkin verran.

– Saalisvaihtelu johtuu helteistä ja kelistä, sanoo kalastaja ja Kuopion kauppahallissa kalaa myyvä Erkki Hiltunen.

Hiltusen mukaan enimmillään muikkua voi nousta yhdellä troolausreissulla jopa useita satoja kiloja.

Kalamarkkinoilla näkyy myös norjalaisen lohen kallistuminen. Sen hinta on noussut, koska Chilessä jouduttiin hävittämään sairastunut lohikanta. Lohiturman takia kaikki suuret lohifileet menevät Norjasta nyt USA:n markkinoille.

– Siitä tulee lohipula ympäri maailmaa ja se nostaa hintaa. Isompaa filekalaa ei vain ole markkinoilla. Chilen tilanne vaikuttaa kalamarkkinoihin helposti puolisen vuotta, arvioi palvelutiskin vastaava Marko Airaksinen Kuopion Kolmisopen Citymarketista.

Hinnat laskevat taas syksyllä?

Poikkeuksellista tilannetta on Airaksisen mukaan paikattu norjalaisella tarjouskalalla. Saatavilla on alle kaksikiloista nopeasti kasvatettua kalaa ja sitä tulee nopeasti markkinoille.

– Nyt oletetaan, että syksyllä hinnat lähtee laskuun. Kotimaista kirjolohta on alkukesästä istutettu ja syksyllä sitä nostetaan ylös, silloin hinnat taas normalisoituvat, toteaa Marko Airaksinen.

Lohen kallistuminen ei ole heijastunut järvikalojen hintoihin. Myös kaupassa on huomattu saalismäärien kirjava koko.

– Järvikalaa saadaan hyvin vaihtelevasti. Sieltä voi nousta 10 kiloa tai 100 kiloa, ihan päivästä riippuen, sanoo Airaksinen.

Muikun jälkeen tulee kuha

Kuopiolaiskalastaja Erkki Hiltunen sanoo, että muikun jälkeen toiseksi suosituin kala on kuha. Kauppahallista haetaan erityisesti kotimaista kalaa.

– Lohen hinta ei ole meillä vielä vaikuttanut myyntiin mitenkään. Kesälomalla ihmiset ostavat kalaa, kun se ei ole kuitenkaan äärettömän kallista. Järviahvenesta on näin kesällä pulaa. Välillä sitä on, välillä ei.

Erkki Hiltunen sanoo vuosien kokemuksella, että syksyä kohti mentäessä kuhaa tulee paremmin ja myös muikkusaaliit voivat parantua.

Lue seuraavaksi