1. yle.fi
  2. Uutiset

Lavrov tuhahti syytöksille Venäjän puuttumisesta USA:n presidenttikisaan

FBI tutkii, paljastiko Venäjä sähköpostit, jotka ovat erittäin kiusallisia Yhdysvaltain demokraattipuolueelle ja saattavat koitua Donald Trumpin eduksi.

USA:n presidentinvaali
Larrov, Kerry, Singh, Wang ja Bishop yhteiskuvassa.
Takarivissä olevien Lavrovin ja Kerryn lisäksi Laosin turvallisuuskokoukseen osallistuivat 16:n muunkin maan ulkoministerit. Kuvassa taputtavat mussa Intian VK Singh, Kiinan Wang Yi ja Australian Julie Bishop. Rungroj Yongrit / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vastannut moniselitteisesti epäilyksiin, joiden mukaan Venäjä voisi olla Yhdysvaltain demokraattipuoluetta koettelevan sähköpostivuodon takana. Liittovaltion poliisi FBI tutkii epäilyksiä.

Demokraattien johdon mukaan Venäjä pyrkii hakkeroinnilla edistämään republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin presidenttikampanjaa. Trump ei ole peitellyt ihailuaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan.

Kun toimittajat kysyivät Lavrovilta sähköpostivuodosta Laosissa järjestetyn turvallisuuskokouksen alla, hän kohautti hartioitaan ja tuhahti vaikeaselkoisesti: "En halua käyttää kirosanoja."

WikiLeaks-vuotosivulla julkaistujen sähköpostien perusteella demokraattipuolueen johto pohti keinoja, joilla voisi nakertaa Hillary Clintonin haastaneen Bernie Sandersin suosiota ehdokaskisassa. Puolueen johtaja Debbie Wasserman Schultz on ilmoittanut eroavansa, kun demokraattien puoluekokous päättyy perjantaina.

Syyrian sota aiheena Laosissa ja Genevessä

Lavrov tapasi yhdysvaltalaisen virkaveljensä John Kerryn tiistaina Laosissa Itä-Aasian turvallisuuskokouksen yhteydessä. Miehet jatkoivat keskusteluja Syyrian sodasta, jossa heidän maansa tukevat eri osapuolia, Venäjä Syyrian hallitusta ja Yhdysvallat sitä vastaan taistelevia oppositiojoukkoja.

Molemmat maat vastustavat islamistista al-Nusran rintamaa, mutta ovat eri mieltä iskuista sitä vastaan. Yhdysvallat on pyytänyt Venäjää lopettamaan iskut, koska ne ovat osuneet myös opposition taistelijoihin.

Kerryn mukaan Laosin keskusteluissa tapahtui edistystä, joiden takia hän sanoi toivovansa, että ensi kuussa on kerrottavissa uusia päätöksiä sodan lopettamiseksi. Viime kuussa Kellyn, Lavrovin ja Putin keskusteuissa Moskovassa kerrottiin jo sovitun "konkreettisista toimista", mutta niiden sisältöä ei ole täsmennetty.

Maanantaina Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter otti tilanteeseen paljon pessimistisemmän kannan. Hänen mukaansa Venäjä ja Yhdysvallat ovat hyvin etäällä yhteisen pohjan löytämisessä.

Samaan aikaan YK:n suojissa Genevessä valmistellaan Syyrian rauhanneuvottelujen jatkamista. YK:n rauhanvälittäjä Staffan de Mistura on toivonut että hallituksen ja opposition huhtikuussa keskeytyneitä neuvotteluja voitaisiin jatkaa elokuussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi