1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapin helleaalto lyhentää hillan poimintasesonkia

Lähellä 30 astetta olevat lämpötilat uhkaavat lyhentää hillakautta Lapissa alueilla, joissa sitä nyt kiivaasti poimitaan. Tähän mennessä hillasato on ollut hyvä.

Kotimaan uutiset
Lakan marjoja.
Risto Salovaara / Yle

Oululaisen Tessacraftin toimitusjohtaja, marjakauppias Risto Isohätälä kertoo hillasesongin olevan Lapissa nyt kuumimmillaan – sananmukaisesti. Kuumin poiminta-alue on Isohätälän mukaan Kittilän ja Muonion välissä sekä Ounasjoen pohjoispuolella.

Sadosta hän antaa varovaisen positiivisen arvion.

– Täällä on todella lämmintä ja lämpötila on ollut 28 asteessa. Nyt pelätään sitä, että missä vaiheessa marjat menevät yli. Hillasato on tänä vuonna keskinkertaisen hyvä, jopa vähän keskimääräistä parempi.

Poimijoiden keskimääräinen päiväsaalis vaihtelee 12-18 kilon välillä. Parhaimmillaan poimijat ovat saaneet kerättyä päivässä jopa 40 kiloa hilloja.

Marjan poimijahinta on pysytellyt tänä vuonna viimevuotisella tasolla.

– Se on ollut 7-9 euroa kilolta ja se on arvonlisäveroton hinta, Isohätälä muistuttaa.

Vaikka marja on sininen, se pitää maistaa, että onko se vielä muuttunut makeaksi.

Risto Isohätälä

Mustikan kypsyys selviää maistamalla

Mustikkaa ei päästä Lapissa poimimaan vielä viikkoon, Risto Isohätälä arvioi.

– Arvio on, että mustikkaa odotetaan vielä vähintään viikko.

Liian aikaisin marjaa ei kannata poimia, sillä maku ei ole silloin vielä parhaimmillaan.

– Vaikka marja on sininen, se pitää maistaa, että onko se vielä muuttunut makeaksi. Jos se on happaman makuinen, se ei ole vielä kypsä.

 Samalla nuotiolla suomalaisten kanssa

Tessacraftin poimijat ovat olleet töissä tähän mennessä noin viikon. Poimijoita on Thaimaasta, Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta. Lapin selkosilla yhteisymmärrys myös paikallisten poimijoiden kanssa on säilynyt hyvänä.

– Kun me olemme täällä Lapissa, niin täällä on tilaa ihan eri tavalla kuin Etelä-Suomessa. Vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan, saatetaan istua samalla nuotiolla kahvittelemassa suomalaisten kanssa.

Isohätälä arvioi, että poimijat jatkavat töitä syyskuun loppuun.

Lue seuraavaksi