1. yle.fi
  2. Uutiset

Saitko postissa ylioppilaskuvan tilaamatta? Sitä ei tarvitse maksaa eikä palauttaa

Valokuvaamon lähettämää kuvaa ei tarvitse maksaa eikä palauttaa, jos kuvan lähettämisestä ei ole sovittu etukäteen. Ylioppilaiden ryhmäkuva lähetetään joissakin kouluissa oppilaalle, jos tämä ei ole poistanut nimeään koululla kiertävältä listalta.

Kotimaan uutiset
Ylioppilaslakki ja todistus.
Kaisa Siren / AOP

Alaikäisten koulukuvissa käytäntö on, että kotoa saadaan kuvauslupa ja vanhemmat voivat netissä valita, mitä kuvia he tilaavat. Ylioppilaiden ryhmäkuvissa kouluilla voi kiertää tilauslistoja, joista oppilaan tulisi poistaa nimensä.

Jos kuvia lähetään kotiin sopimatta etukäteen ja edellytetään toimenpiteitä, kyseessä on niin sanottu negatiivinen sopimussidonta, eikä se velvoita kuluttajaa mihinkään.

Ainakin Jyväskylän seudulla jotkut kevään ylioppilaat saivat kesäkuussa kotiinsa valokuvaamon ottaman yhteiskuvan. Kuva tuli postissa, vaikka oppilas tai hänen vanhempansa eivät olleet sitä tilanneet.

Kuvaamo pyysi saatekirjeessä maksamaan kuvan tai palauttamaan sen. Muutaman viikon kuluttua kuvaamo lähetti karhukirjeen ja uhkauksen perinnästä niille, jotka eivät olleet maksaneet tai palauttaneet kuvaa.

Maksun karhuaminen on kuitenkin kuluttajansuojalain (siirryt toiseen palveluun)vastaista.

– Kuluttajalla ei ole mitään velvollisuutta maksaa tai palauttaa tuotetta, ellei hän ole sitä nimenomaan tilannut, mutta yritykseen kannattaa olla yhteydessä, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vainio.

Jyväskylän Lyseon lukion ylioppilaiden ryhmäkuvan on ottanut tamperelainen Kuvahaka Oy, mutta laskun on lähettänyt helsinkiläinen Kuvaverkko Oy.

Kuvaverkko Oy:n toimitusjohtaja Esa Airaksinen, miksi kuvia lähetetään tilaamatta ja uhataan perinnällä?

– Jaa, jaa. Se on mahdollista, kun alihankkija teettää meillä kuvat. Tuo on aika erikoinen tapaus. Miksi asiakas ei ole palauttanut kuvaa?

Kuluttajansuojalain mukaan hänellä ei ole velvollisuutta palauttaa tai maksaa kuvaa. Mihin sopimukseen tämä perustuu?

– Koulu tilaa valokuvaajan paikalle, antaa oppilaiden nimilistat ja osoitteet ja niillä lähetään kuva. Perintään laittaminen on lipsahtanut sen takia, että siellä (yrityksessä) ei ole oikeat henkilöt asialla. Kesää syyttäisin tässä lähinnä. Kuvaverkko on tietysti vastuussa tässä asiassa.

Kuvahaka Oy:n toimitusjohtaja Ari Tanttu, miksi kuvia lähetetään tilaamatta ja uhataan perinnällä?

– Harjoituksissa pitäisi kiertää lista, jossa ylioppilaat vetävät nimensä yli, jos he eivät halua tätä ryhmäkuvaa. Joskus käy niin, että nuori ei ole harjoituksissa tai koululla on muutakin tekemistä ja lista ei kierrä siellä. Nyt on käynyt niin, että me emme ole saaneet niin sanottua ei-sanaa tältä kyseiseltä asiakkaalta.

Kuluttaja-asiamies on antanut vuonna 1992 linjauksen (siirryt toiseen palveluun)valokuvauksesta kouluissa ja päiväkodeissa. Virastoon tulee harvoin valituksia koulukuvien markkinoinnista ja myynnistä.

Lue seuraavaksi