Neljä vuotta loma-asuntomessuista – suuri osa näyttelytaloista edelleen myymättä

Lappeenrannan Rauhan loma-asuntomessujen hulppeat talot suunnattiin venäläisasiakkaille. Idän kysyntä lopahti kuitenkin heti messujen jälkeen.

Kotimaa
Loma-asuntomessut
Yle

Vuonna 2012 kesällä Etelä-Karjalassa elettiin toiveikkaita aikoja. Venäjä näytti olevan jälleen nousussa vuoden 2008 talousromahduksesta ja idästä riitti jälleen kysyntää.

Saman toiveikkuuden aallonharjalla Lappeenrannan Rauhassa järjestettiin myös loma-asuntomessut. Messualue sijaitsee hienolla alueella Saimaan, Holiday Clubin kylpylän ja golfalueen vieressä.

Ei suomalaiseen makuun

Asuntomessualueelle rakennettiin 20 huvilaa. Loma-asuntojen rakentamiseen ja varustamiseen panostettiin tosissaan. Talojen hinnat nousivat jopa yli puolen miljoonan euron.

Suomalaiseen huvilamakuun talot ehkä kuitenkin sijaitsivat liian kaukana rannasta ja liian lähellä toisiaan. Tämän ei kuitenkaan pitänyt olla ongelma, sillä talot tehtiin pitkälti idästä tulevien ostajien makuun.

Kysyntä lopahti

Esimerkiksi Lappeenrannan K-Rauta rakennutti alueelle kaksi huvilaa, jotka ovat edelleen myymättä. Kauppias Timo Tersa vahvistaa, että talojen myynnissä laskettiin venäläisten varaan.

– Kysyntä Venäjältä lopahti kuitenkin melkein saman tien, Tersa sanoo.

Alueen kaikista loma-asunnoista ainakin puolet on edelleen myymättä neljän vuoden jälkeen. Yle ei tavoittanut kaikkien talojen omistajia. Varmaa on, että ainakin kahdeksan huvilaa on myymättä ja kaksi on vuokrattavana.