Suuria etumaksuja olemattomista tavaroista – Nettipetokset, murrot ja huumeet tahraavat rikostilastoja

Itä-Suomen rikostilastot siistiytyivät hieman alkuvuonna. Poliisin tietoon tuli kesäkuun loppuun mennessä 36 558 rikosta. Se on 3,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

rikokset
poliisin miekka -logo
Antti Haanpää / Yle

Itä-Suomen parantuneita rikostilastoja tahraavat lisääntyneet petokset, asuntomurrot ja huumerikokset. Muuten vähennystä on useimmissa rikosnimikkeissä.

Tilastoissa näkyvät selvästi lisääntyneet petokset. Niitä tehtiin liki 1700. Kasvua on yhteensä 31 %. Selitys on paljolti nettirikollisuus.

– Ihmiset maksavat yllättävän isojakin summia etumaksuina olemattomille myyjille tavaroista joita ei ole olemassakaan, varoittelee rikosylikomisario Kalle Toivanen.

Asuntomurtojen määrä puolestaan riippuu siitä, miten ulkomaisia koplia Suomeen tulee ja toisaalta miten rikosvyyhtejä selvitetään. Tämän vuoden alkupuoliskolla asuntomurtojen määrä kasvoi reilulla neljänneksellä. Se tarkoittaa kahdeksaatoista tapausta.

– Vaikka määrä on pieni, on kehityssuunta huolestuttava, rikosylikomisario Toivanen toteaa. Muutoin ulkomaalaisten tekijöiden osuus on kasvanut pahoinpitelyissä, omaisuusrikoksissa sekä seksuaalisessa ahdistelussa ja seksuaalirikoksissa. Kaiken kaikkiaan seksuaalista häirintää on kirjattu monikertainen määrä viime vuoteen verratuna.

Kirjattujen huumerikosten lisäystä selittää puolestaan muutamien huumerikoskokonaisuuksien selvittäminen.

Liikenneonnettomuuksia vähemmän, liikennekuolemia enemmän

Liikennerikokset vähenivät alkuvuonna Itä-Suomessa 4,5 %, kuten muuallakin maassa. Pohjois-Karjalassa määrä kuitenkin kasvoi 11%. Rattijuoppoja tavattiin kuitenkin entistä enemmän. Etelä-Savossa tavattujen rattijuoppojenkin määrä kuitenkin laski.

Liikenneonnettomuuksia sattui 220, mikä on 9,4 % viime vuoden alkua vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 27 ihmistä eli 13 viime vuotta enemmän. Loukkaantuneita oli 284. Luku on viime vuotta pienempi.

– Kaikkiaan alkuvuoden vaihtelut rikostilastoissa mahtuvat normaalin vaihtelun piiriin. Myös poliisin toimintakyky ja tulokset ovat jotakuinkin ennallaan. Kansalaisten kannalta tilanteessa ei ole suuria muutoksia. Tilanne on poliisin kontrollissa, rikosylikomisario Kalle Toivanen arvioi.