Kesähelteet kuumentavat asuntoja – kallis hinta hidastaa kaukokylmän leviämistä

Kaukojäähdytys yleistyy Helsingin kantakaupungin alueella. Tällä hetkellä kylmä vesi jäähdyttää kuitenkin vasta paria tuhatta asuntoa. Järjestelmän asentaminen on vielä melko kallista, joten aivan jokaiseen taloon sitä ei vielä ole luvassa.

Kotimaa
Jätkäsaaren uusi tornihotelli, 16:s kerros, 1.4.2016.
Petteri Juuti / Yle

Kesähelteet ovat kuumimmillaan. Samaa tahtia kuumenevat myös asunnot. Kerrostaloihin olisi tarjolla tehokas viilennyskeino, kaukojäähdytys. Sen asentaminen taloihin on kuitenkin vielä melko kallista. Etenkin vanhojen talojen kohdalla, joita Helsingissä on paljon, vaatii asennus isoja muutostöitä. Uusille asuinalueille, kuten Jätkäsaareen ja Kalasatamaan järjestelmä tehdään moniin taloihin jo rakennusvaiheessa.

Kaukojäähdytyksessä eli kaukokylmässä kylmä vesi virtaa talon sisällä putkissa ja jäähdyttää asuntoja poistaen ylimääräisen lämmön.

Vanhoihin asuntoihin asentaminen on työläämpää ja monimutkaisempaa, sillä talon rakenteita joudutaan availemaan. Energiayhtiö Helen Oy:n ryhmäpäällikkö Roland Westerberg suositteleekin, että kaukojäähdytyksen asentaminen kannattaa ajoittaa esimerkiksi putkiremontin yhteyteen.

– Vaikka järjestelmää ei varsinaisesti asennettaisikaan putkiremontin yhteydessä, kannattaa siihen vähintäänkin varautua tekemällä tarpeelliset muutokset, jotta käyttöönotto olisi mahdollista vaivattomammin myöhemmässä vaiheessa.

Kaukojäähdytysjärjestelmän toteuttaminen vaatii paljon suunnittelua, joten asiaa kannattaa alkaa pohtia jo hyvissä ajoin ennen remontin alkua taloyhtiön sisällä. Eikä se ole aivan ilmaistakaan.

– Vanhaan taloon asentaminen on hieman kalliimpaa, noin 100 euroa per neliö. Toisinsanoen siis keskikokoiseen asuntoon jäähdytyksen asentaminen maksaa 7000-8000 euroa. Eli liikutaan parveke- tai hissiremontin hintahaarukassa, Westerberg sanoo.

– Kuukausittaiset käyttökustannukset ovat nettiliittymän hintaluokassa. Jäähdytysjärjestelmä kuitenkin lisää mukavuutta ja nostaa tietenkin asunnon arvoa.

Keskusteluasteelta toteutukseen on vielä matkaa

Vaikka kaukojäähdytysjärjestelmiä on jo asennettu useisiin taloihin, vielä useammassa se jää keskusteluasteelle. Putkiremontin yhteydessä käydään läpi pääasiassa käyttövesi, viemärit ja sähkö. Kaukokylmä vaatii myös ilmanvaihdollisia muutoksia.

– Vanhoissa taloissa on usein vain yksi poistoputki sisäilmalle, joka sitten ottaa korvausilman ulkoa. Jäähdytysjärjestelmä vaatii sen verran suuria muutoksia, että kustannukset ovat usealle taloyhtiölle vielä liian korkeat, kertoo Suomen Tekninen Isännöinti Oy:n johtava tekninen isännöitsijä Janne Sinisalo.

– Sanoisin, että ennen kuin tämä todella vakiintuu, vaatii se jonkinlaisen innovaation. Tällä hetkellä kustannukset pelkästä viileästä ilmasta ovat liian suuret vanhoissa kerrostaloissa, Sinisalo jatkaa.

Uusissa rakennuksissa on olemassa vähintään edellytykset kaukokylmälle

Suomessa lämpimiä ja helteisiä säitä on melko lyhyen aikaa, joten kaukokylmää pohdittaessa arvioidaan tarkkaan sen tarpeellisuutta Asuntosijoitusyhtiö Sato Oyj:n projektipäällikkö Hannu Korhosen mukaan kaukojäähdytysjärjestelmiä rakennetaan, muttei kuitenkaan kaikkiin kohteisiin.

– Tällä hetkellä usein riittää pelkästään se, että ilmankierto saadaan hallittua viilennyksellä, eikä jäähdytys ole välttämättä tarpeen. Rakennusvaiheessa otetaan kuitenkin huomioon, että tällainen jäähdytysjärjestelmä voidaan asentaa myöhemässä vaiheessa.

Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa on myös paljon kohteita, joissa kaukojäähdytys on. Yleisin lämmitysmuoto kaupunkialueella on kaukolämpö, etenkin uusissa rakennuksissa. Jo senkin takia edellytykset myös kaukojäähdytysjärjestelmän käyttöönotolle on olemassa.

– Aina sitä arvioidaan ja selvitetään suunnitteluvaiheessa kohdekohtaisesti. Suhtautuminen kaukokylmään on ehdottomasti positiivista, vaikkei se vielä vakiintunut käytäntö olekaan, Korhonen sanoo.