1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lämpötilat lähentelevät 28 astetta Pohjanmaan maakunnissa

Lämpötilat voivat aurinkoisilla alueilla vielä nousta hieman, mutta jo kello 15 aikaan keskiviikkona monin paikoin paukuteltiin yli 27 asteen lämpötiloja. Lämpimin paikka oli Ylivieskassa, jossa elohopea kipusi 27,8 asteeseen.

Kuva: Anna Wikman / Yle

Hellettä on riittänyt Pohjanmaan maakunnissa keskiviikkona. Ilmatieteen laitoksen tilastot kertoivat hieman kello 15 jälkeen, että korkein lämpötila siihen mennessä oli mitattu Ylivieskassa, 27,8 astetta. Toiseksi lämpimin paikka Pohjois-Pohjanmaalla oli Pyhäjärven Ojakylä 27,5 astetta. Siikajoen Revonlahdella mitattiin 27,2 astetta.

Oulussa ei päästy tekemään kesän uutta lämpöennätystä, vaan lämpötila jäi 25,8 asteeseen. Kesän lämpöennätys tehtiin toukokuun lopussa, jolloin mitattiin 26,6 astetta.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että yli 27 asteen lämpötiloja mitattiin useilla paikkakunnilla sisämaassa Seinäjoen ja Siikajoen välillä. Perämeren rannikon merisääasemilla lämpötilat jäivät meren viilentävän vaikutuksen vuoksi 19-23 asteen välille.

Aurinkoisilla alueilla lämpötila voi kohota vielä muutamia desimaaleja noin kello 17 asti. Tällöin 28 asteen raja voi jossain vielä rikkoontua.

Utsjoella tänään viileää

Utsjoen Kevolla, jossa lauantaina tehtiin kesän lämpöennätys 29,1 astetta, on ollut tänään korkeimmillaan 14,1 astetta. Keskiviikkona Utsjoki – Inari -alueella lämpötilat ovat jääneet 14 ja 16 asteen välille.

Alueella puhaltaa koillistuuli, joka tuo nopeasti Norjan puolelta Jäämereltä viileää ilmaa. Siksi siellä on nopeasti koettu jyrkkä 15 asteen lämpötilan pudotus.

Jo kuitenkin lähellä, Sodankylässä ja Kittilässä on mitattu tänään 24-26 astetta.

Torstaina luvassa sateita ja ukkosia

Torstaina säätila muuttuu epävakaisemmaksi. Luvassa on sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaitakin. sade- ja ukkoskuuroriski lisääntyy jo aamu- ja kesipäivän paikkeilla. Poutaisilla alueilla kuitenkin päästään lähelle hellelukemia. Sateet väistyvät illan aikana itään ja Venäjän puolelle.

Torstaina lämpimin alue löytyy Suur-Saimaan maakunnista: Etelä- ja Pohjois-Savosta sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalasta. Vuorostaan siellä lämpötilat saattavat kohota 27-28 asteeseen.