1. yle.fi
  2. Uutiset

Laulu kaikuu Saimaalla – kuoron kesäretki taittuu kirkkoveneellä

Wiipurilaisen osakunnan laulajien kesäretkeläiset soutavat kirkkoveneillä ja konsertoivat tänä kesänä Saimaalla.

kulttuuri
wiipurilainen osakunta
Pyry Sarkiola/Yle

Taipalsaaren Päihäniemessä Suur-Saimaan rannalla odottaa kaksi kirkkovenettä. Parikymmentä soutajaa on viettänyt yönsä leirissä rannalla ja valmistautuu soutamaan seuraavaan etappiin. Illaksi pitäisi päästä Imatralle, jossa on huomisiltana tiedossa konsertti Tainionkosken kirkossa.

Edellisenä päivänä kirkkoveneretkue urakoi Taipalsaarelle Lappeenrannan edustalla olevasta Karhusaaresta. Veneiden lipuessa eteenpäin, Saimaalla kuuluu kepeää laulantaa. Kirkkoveneissä tekee matkaa WeneWiol-kuoro, Wiipurilaisen osakunnan laulajien kesäretki.

Wiipurilaisen osakunnan laulajien kesäretki soudettiin ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten. Silloin yksi kirkkovene lähti liikkeelle vastavirtaan Taipalsaarella Vehkataipaleen pumppuasemalta. Nyt juhlavuonna kuoro on palannut alkujuurilleen Saimaalle.

Välissä kuoro on soutanut ja konsertoinut eri puolilla Suomea.

– Ihan loistava leirifiilis tänä vuonna, kun sää suosii. Viime vuonna satoi melkein koko reissun ajan, kertoo Johanna Koivisto WeneWiol-kuorosta.

Vesillä kepeä ohjelmisto

Leirielämä on vuosien varrella muuttunut.

– Alussa tämä oli perusretki, vähän laulettiin ja keiteltiin ruokaa omilla trangioilla, Johanna Koivisto kertoo.

Nyt leirielämä on hyvin organisoitua. Melkein kaikilla mukana olijoilla on omat vastuualueensa. Tärkeimmät tehtävät on kokeilla sekä kahdella kuoronjohtajalla, Erkki Nurmella ja Tiina Tähkällä, mutta myös juomavesi-, teltta- ja ensiapuvastaavia tarvitaan.

– Kutsumme tätä isolla porukalla matkailua lammasmatkailuksi. Sulla on vain se oma nakki, mutta muuten sitä mennään vain joukon mukana. Mullakaan ei ole hajuakaan, mitä tänään edessä. Mä vain tiedän, että jossain välissä sopivasti on lounasta ja illalla toinen ruoka ja joku mukava yöpymispaikka, Koivisto sanoo.

Siellä missä WeneWiolin retkikunta kulkee ja yöpyy, kuuluu myös laulua.

– Täällä metsän keskellä harvoin lauletaan meidän konserttiohjelmistoa. Konserttilaulut halutaan pitää siistissä kunnossa. Täällä on hyvin kevyttä laulantaa.

Konserteissa esitetään kirkollista ohjelmistoa, tänä kesänä muun muassa Dmitri Bortnjanskin, Kaj Chydeniuksen ja Urmas Sisaskin teoksia. Retkiviikon aikana WeneWiol konsertoi Lemin, Imatran Tainonkosken ja Lappeen Marian kirkoissa.

Lue seuraavaksi