Hyppää sisältöön

Kesähitit nostavat muistoja pintaan – hitin ainekset Kesäkadusta Rusketusraitoihin pysyvät samoina

Kesällä puhki soitettavat suosikkikappaleet muistetaan vuosikymmenestä toiseen nostalgisina kesähitteinä. Aurinkoiset, energiset laulut palauttavat mieleen ne kesät, jolloin oltiin villejä ja vapaita.

Kesään kuuluu korvamadoksi muodostunut kappale, joka soi radiossa, baareissa ja tanssilavoilla. Kesä ja 1960-luku yhdistetään usein Dannyn tulkitsemaan Kesäkatuun, 1970-luvulla Freeman polki hurjaan suosioon tandemillaan, 1980-luvulla Popeda villitsi väen Kuuma Kesä -hitillään, 1990-luvulla etsittiin Väinöä ja 2000-luvulle tultaessa PMMP:n Rusketusraidat soivat kaikkien korvissa.

Radio Nostalgian musiikista vastaavaan kanavapäällikkö Jami Kanasen mielestä kesähittien ainekset ovat noudattaneet vuosikymmenestä toiseen lähes samaa kaavaa.

– Kesähitti syntyy ensisijaisesti kesäisestä tunnelmasta. Kappaleen tulee olla pirteä, iloinen ja melodinen, mutta ennen kaikkea sanoitus on tärkeä. Sanoituksen merkitystä ei voi korostaa liikaa, sen täytyy olla juuri kesään sopiva. Kun kokonaisuus on kunnossa, on menestys todennäköistä, toteaa Jami Kananen.

Sanoituksen merkitystä ei voi korostaa liikaa, sen täytyy olla juuri kesään sopiva.

Jami Kananen

Muodikkaat musiikkityylit eivät luo kesähittiä

Kesähitin synty ei ole Kanasen mielestä kiinni ajan musiikkityyleistä, vaan kappaleen välittämästä hyvästä fiiliksestä.

– Tämän päivän kesähitin perusainekset eivät eroa vanhasta. Tarttuvia kesäkappaleita on osattu tehdä jo 1950-luvulta lähtien. Ella Fitzgeraldin tulkitsema Summertime on hyvä esimerkki loistavasta kesäkappaleesta, summaa Jami Kananen.

Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki tietää, että levy-yhtiöissä mietitään jo hyvissä ajoin tulevan kesän hittikappaleita.

– Kesähiteissä pelataan yleensä fantasioilla. Kesä on ikuista, aurinko paistaa koko ajan ja töitä ei tarvitse tehdä. Pelkästään kesäisistä asioista laulaminen ei tee vielä kesähittiä, kappaleen A-osan tulee olla hyvä, samoin B-osan, ja C-osan tulee vielä kruunata kokonaisuus.

Vuosituhannen vaihteessa kesäkappaleiden tulva

Vuosituhannen vaihteessa kesähittien suhteen kokeiltiin kepillä jäätä. Silloin ajateltiin, että menestykseen ja radiosoittoon riittää, kunhan vain lauletaan kesästä.

Pelkästään kesäisistä asioista laulaminen ei tee vielä kesähittiä.

Jorma Hietamäki

– Suurin osa näistä kappaleista oli lähinnä tahatonta komiikkaa. Nykyään täydellisiä floppeja ei tehdä tuohon malliin, ja kappaleiden määräkin on vähentynyt noista ajoista. Tekijät ovat havahtuneet siihen, että omaan juttuun täytyy uskoa itsekin, Hietamäki pohtii.

Me suomalaiset olemme kesäihmisiä, ja kesähitit herättävät meissä muistoja vuosien takaa. Radio Nostalgian kanavapäällikkö Jami Kanasen mielestä hyvä kappale toimii kuitenkin myös silloin, kun siihen ei liity mitään nostalgiaa.

– Kun nuoret kuulevat radiosta vanhoja kesähittejä, kuten Dannyn Kesäkatua, niin väitän, että se tempaa kyllä heidätkin mukaansa. Letkeässä kappaleessa lauletaan kuumasta asfaltista ja muista kesäisistä elementeistä. Tällainen laulu koskettaa kyllä kaikkia meitä laidasta laitaan.

.
.