1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Leirintämatkailu

Sipoolaiset karavaanarit: Vakiopaikka Puruveden rannalla päihittää Lapin talvenkin

Kuluva kesä on ollut leirintäalueille hyvä. Mukavasti on mennyt esimerkiksi Puruveden rannalla sijaitsevassa Ruokkeen Lomakylässä, jonka vaunupaikoista puolet on vakioasiakkaiden käytössä.

Leirintämatkailu
Sipoolaiset Kirsti Halonen ja Hannu Korhonen viihtyvät vakiopaikallaan Ruokkeen Lomakylässä.
Jouki Väinämö / Yle

Sipoolaiset Kirsti Halonen ja Hannu Korhonen ovat lomailleet jo noin 20 vuotta kirkasvetisen Puruveden rannalla, Ruokkeen Lomakylässä, Kiteen Kesälahdella.

Pariskunnalla on vuosipaikka aivan hiekkarannan tuntumassa. Lomailun laatua lisää ja leiripaikan vuotuista käyttöaikaa pidentää talvivarusteltu etuteltta.

Tämä vakiopaikka on varmaan noin kymmenen vuotta sitten tähän hommattu.

Kirsti Halonen

– Tämä vakiopaikka on varmaan noin kymmenen vuotta sitten tähän hommattu, mutta parikymmentä vuotta me ollaan täällä käyty, Kirsti Halonen kertoo.

Hannu Korhonen kertoo, että ajomatka Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan rajamaille Ruokkeenniemeen ei tunnu enää pitkältä.

– Alkuunhan se tietysti tuntui, että 340 kilometriä on pitkä matka. Mutta tiet ovat kehittyneet vuosien saatossa ynnä muuta, ynnä muuta, niin eihän tämä ole mökkimatkaa kummempi.

Ruokkeen Lomakylän hiekkaranta.
Helle hellii Ruokkeen Lomakylän hiekkarantaa heinäkuun viimeisellä viikolla.Jouki Väinämö / Yle

Viiden prosentin kasvua

Maassamme toimii yli 300 yleistä leirintäaluetta. Tästä kesästä odotetaan leirintämatkailulle selvästi viime vuotta parempaa.

Suomen Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Saukkonen mukaan alkukesästä arvioitiin, että majoitusvuorokausissa päästään 2–3 prosentin kasvuun.

Kysyntä Keski-Euroopasta ja Pohjoismaista, varsinkin Norjasta on näyttänyt hyvältä.

Antti Saukkonen

– Nyt kelit ovat olleet sen verran hyvät, että uskallan väittää, että pääsemme viime vuoteen verrattuna noin viiden prosentin kasvuun.

Toiminnanjohtaja Saukkonen kertoo, että leirintämatkailussa kysyntä on ollut aika vahva jo monta vuotta.

– Joka vuosi noin kaksi miljoonaa majoitusvuorokautta vietetään Suomessa leirintäalueilla. Tämä kesä antaa jälleen muistutuksen siitä, että kun sattuu hyvät kelit, niin tuosta luvusta voidaan päästä jopa paremmaksi.

Kun siirretään katseet ulkomaisiin turisteihin, näkymät ovat kaksijakoiset.

– Venäjän matkailu tallaa vieläkin melko alamaissa, mutta kysyntä Keski-Euroopasta ja Pohjoismaista, varsinkin Norjasta on näyttänyt hyvältä.

Turvattomuus vaikuttaa

Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Saukkonen arvioi, että Keski-Euroopassa viime viikkoina tapahtuneet järkyttävät iskut ja Etelä-Euroopassa jo pidempään jatkunat pakolaisongelma tulevat ennen pitkää vaikuttamaan lisäävästi Suomen matkailuun.

– Turvattomuus kyllä vaikuttaa siihen, että matkakohteita suunnitellaan ehkä helpommin turvallisiin maihin kuten Suomeen. Varmasti moni suomalainenkin miettii, kannataako sinne etelään lähteä.

Kyllähän sitä positiivisesti katsoo eteenpäin.

Mika Laukkanen

Ruokkeen Lomakylän yrittäjä Mika Laukkanen uskoo leirintämatkailun tulevaisuuteen.

– Kyllähän sitä positiivisesti katsoo eteenpäin.

– Uskoisin että mitä nyt maailmalla tapahtuu ja on tapahtunut viime päivinäkin, niin ei se varmaan huononna tätä kotimaan matkailua. Kyllähän tämä turvallinen paikka on vielä tähän saakka ainakin ollut, Laukkanen sanoo.

Ruokkeella kesät ja talvet

Vakiokävijät ja vuosipaikkalaiset ovat ajan henki leirintämatkailussa.

Esimerkiksi Ruokkeen Lomakylän noin 70 vaunupaikasta puolet on vuokrattu vuosipaikkalaisille. Lisäksi lomakylässä on noin 30 loma-asuntoa, joista 13 on ympärivuotisessa käytössä.

Viimeiset kolme talvea ollaan oltu tässä.

Kirsti Halonen

Tyypillistä on myös se, että tutussa paikassa lomaillaan talvellakin. Tästä oiva esimerkki on sipoolainen pariskunta.

Tänä kesänä Kirsti Halonen ja Hannu Korhonen ovat lomailleet yhteen soittoa viisi viikkoa vaunussaan. Syksyllä on vuorossa marjareissu.

He viettävät myös talvilomat Ruokkeella. Viime vuosina Lapin hiihtoreissutkin ovat jääneet toiseksi Puruveden maisemille.

– Viimeiset kolme talvea ollaan oltu tässä. Ja aina ennen ollaan oltu Lapissa hiihtämässä, Kirsti Halonen naurahtaa.

Lue seuraavaksi