Näkökulma: Jyrki Katainen on oikeassa, TTIP:stä pitäisi puhua enemmän

Keskellä heinäkuuta Brysselissä kirjoitetun paimenkirjeen viesti on osin ristiriitainen, mutta sen ydin on tärkeä. Yhdysvaltain ja EU:n sorvaama vapaakauppasopimus on niin mittava, ettei siitä pidä olla hiljaa, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Kirsti Karttunen.

Jyrki Katainen Kuva: Markus Sjöberg / Yle

Heinäkuun 21. päivä, lounasaikaan, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen julkaisee virallisella Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) pitkähkön päivityksen. Runsaan neljänsadan sanan tekstissä Katainen puolustaa TTIP:tä eli vapaakauppasopimusta, jota Yhdysvallat ja EU ovat viimeiset kolme vuotta hieroneet.

Se, että juuri Jyrki Katainen muistuttaa vapaakaupan hyödyttävän Suomen kaltaista pientä maata, ei tietenkään ole yllätys. Kataisen pohdinta ei myöskään tarjoa mitään sellaista, mitä TTIP:n puolustajien riveistä ei olisi nostettu esiin aiemminkin.

Kun malttaa lukea "vapaamman ja reilumman kaupan" puolustuskirjeen loppuun, pääsee Katainen asiaan ja toteaa jotain tärkeää: "Jäsenmaiden hallitukset ovat olleet liian pitkään hiljaa, katsomossa tai puolustuskannalla kauppapolitiikassa."

Moitettaan Katainen jatkaa vielä muistuttamalla, että "ministereillä ja kansanedustajilla on vastuu asioiden kertomisesta kansalaisille".

Paimenkirjeen viesti on mielenkiintoinen, onhan EU:n TTIP-luotsi varapuheenjohtaja Kataiselle tekemisistään vastaava kauppakomissaari Cecilia Malmström. Loistavalla tavalla rautalankaistetut kaaviot sopimuksen sisällöstä eivät nimittäin kuittaa sitä, ettei EU:n omilta verkkosivuilta esimerkiksi löydy tietoa siitä, keiden kantoja TTIP-neuvotteluissa kuunnellaan.

Unohdetaan tämä kuitenkin hetkeksi ja keskitytään Kataisen viestin ytimeen.

TTIP jakaa mielipiteet. Jos kirjainyhdistelmä on yhtään enemmän tuttu, suhtautuu siihen todennäköisesti jonkinasteisella tunteenpalolla, kallistuen puolesta tai vastaan.

Vastustus TTIP:tä kohtaan kasvaa ja osa poliitikoista yrittää napsia irtopisteitä julistamalla TTIP:n kuolemaa. Yhdysvallat ja EU puolestaan vakuuttavat teho-osastolla olevan TTIP:n voivan oikein hyvin, vaikka käytävillä kuiskitaan erimielisyyksistä hoitolinjoissa.

Jos neuvottelijat saavat pidettyä halun kauppakumppanuudesta hengissä ja sopimus todella solmitaan, syntyy maailman suurin vapaakauppa-alue. Siksipä TTIP on aivan liian suuri ollakseen yksin joko tai.

Ja juuri tästä syystä Jyrki Katainen on oikeassa: TTIP:stä pitäisi puhua enemmän.

Kuka haluaa aloittaa?