Vakuutusyhtiön kanta ratkaisee – Omenahotellin rakennuksen paikalle asuintalo?

Porin toukokuussa palaneen Omenahotelli-rakennuksen kohtalosta ei ole vielä tehty päätöstä. Jos vakuutuskorvaus on riittävän suuri, rakennus saatetaan purkaa ja rakennusoikeus myydä rakennusyhtiölle.

Omenahotelli
Palo Porin Omenahotellin rakennus 28.5.2016 tulipalo nosturi poliisin kamerakopteri
Poliisi

Porin Omenahotellin rakennuksen tilalle saattaa nousta asuinkerrostalo, jos kiinteistöyhtiö saa riittävän suuret vakuutuskorvaukset toukokuisesta tulipalosta.

Jos tulipalon vaurioittama rakennus päätetään purkaa, sen paikalle rakennetaan todennäköisesti uudisrakennus. Taloyhtiön eli Porin Halli -kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Koskinen arvioi, että uusi rakennus ei olisi enää tehty hotellikäyttöön vaan siihen tulisi asuntoja.

Kohtalo auki

Porin ydinkeskustassa Eetunaukion laidalla sijaitsevan rakennuksen kohtalosta ei kuitenkaan ole tehty vielä päätöksiä, vaan tulevat ratkaisut ovat kiinni vakuutusyhtiön kanssa käytävistä neuvotteluista.

Jos vakuutusyhtiö maksaa tarpeeksi ison korvauksen, halliyhtiö suunnittelee lunastavansa hotellirakennuksen nykyiset osakkaat pois yhtiöstä. Jos korvaus ei ole riittävän suuri, raha käytetään rakennuksen korjaukseen entisen kaltaiseksi.

Mahdollisen lunastuksen jälkeen rakennusoikeus myytäisiin rakennusyhtiölle, joka saisi rakentaa hotellirakennuksen paikalle asuinkerrostalon.

Miljoonien tuhot

Porin Halli -kiinteistöyhtiö muodostuu hotellirakennuksen lisäksi viereisistä muista rakennuksista. Omenahotellin rakennuksen osakkaat omistavat vähemmistön koko yhtiön osakkeista.

Omenahotellin rakennus paloi toukokuun lopussa rakennuksen yläkerroksista alkaneesta palosta. Palo lähti liikkeelle vapaamuurarien tiloista. Tuhojen suuruus oli kesäkuisen arvion mukaan 5–6 miljoonaa euroa.

Kukaan ei loukkaantunut palossa, sillä Omenahotellin asukkaat saatiin evakuoitua ja pahiten kärsinyt rakennuksen yläkerros oli palon sattuessa tyhjänä.