Hyppää sisältöön

Kuuma päivä Suomessa – Haapavedellä 29 astetta, monin paikoin yli 28 astetta

Kesän lämpöennätys jäi keskiviikkona vain yhden kymmenyksen päähän, kun iltapäivällä Pohjois-Pohjanmaalla Haapavedellä mitattiin tasan 29 astetta. 28 astetta ylitettiin kymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Niin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Suomessakin ylitettiin keskiviikkona monin paikoin 27 astetta. Valtakunnan kuumin paikka löytyi Haapavedeltä, jossa Mustikkamäen mittauspisteessä mitattiin 29,0 astetta. Viime lauantaina Utsjoen Kevolla tehty kesän lämpötilaennätys 29,1 jäi vain kymmenyksen päähän.

Yli 28 asteen lämpötiloja mitattiin Ylivieskassa (28,6 astetta), Kokemäellä (28,6), Seinäjoella (28,5), Heinolassa (28,4), Hämeenlinnassa (28,3),Kokkolassa (28,3), Pyhäjärvellä (28,3) sekä Kruunupyyssä ja Vesannolla (28,1 astetta).

Vain Pohjois-Lapissa jäätiin hellerajan alapuolelle. Myös Perämeren rannikon merisääasemilla lämpötilat jäivät meren viilentävän vaikutuksen vuoksi alle hellerajan.

Torstaina korkeimmat lämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan itäisessä Suomessa Suur-Saimaan alueella. Muualla maassa lämpötilat jäävät muutaman asteen tämän päivän lämpötiloja alemmaksi. Monin paikoin on myös luvassa sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että helteen tukalaa vaikutusta lisäävä kostea ilmamassa muuttuu kuivemmaksi.