1. yle.fi
  2. Uutiset

Siilejä spreijataan ja hakataan, kissavihaa esiintyy – vakavat rääkkäystapaukset silti harvinaisia

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoon tulee vuosittain kymmeniä tuhansia yhteydenottoja suomalaisilta. Suurin osa yhteydenottajista kysyy neuvoja eläinten hyvinvointiin tai auttamiseen liittyen, mutta ilmoituksia tulee myös eläinten kaltoinkohtelusta. Vakavia eläinrääkkäystapauksia tulee SEY:n tietoon harvoin.

Kotimaan uutiset
Siili juomassa vettä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Iltalehti uutisoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että Seinäjoella alaikäiset pojat olisivat tappaneet siilin julmasti. Myös Helsingin poliisille on tehty kuluvan vuoden aikana yksi rikosilmoitus tapauksesta, jossa siiliä olisi ilmoittajan mukaan vahingoitettu ja se jouduttiin lopettamaan. Muutama vuosi sitten julkisuuteen taas nousi tapaus Vantaalta, jossa siilejä oli spreijattu maalilla.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vs. toiminnanjohtajan Maria Lindqvistin mukaan siili on helppo eläinrääkkäyksen kohde, mutta siilien eläinrääkkäystapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

– Siili ei pääse yhtä helposti karkuun kuin rusakko tai lintu. Jos on haluja eläinrääkkäykseen, siili on ikävän helppo kohde. Siilit asuvat ihmisten lähellä ja ovat varsin hitaita, Lindqvist sanoo.

Suomalaiset ottavat hanakasti yhteyttä SEY:n vapaaehtoisiin

Suomalaiset ovat kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista, ainakin jos mittarina pitää Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoon tulevien yhteydenottojen määrää. SEY:n vs. toiminnanjohtajan Maria Lindqvistin mukaan yhteydenottoja tulee vuositasolla jopa 20 000–30 000 kappaletta.

Yhteydenottojen määrä lisääntyy kesäaikaan, kun luonnonvaraiset eläimet saavat poikasia. Kesällä suurin osa yhteydenotoista koskeekin luonnonvaraisia eläimiä.

Kissa häkissä.
Kissa löytöeläintalossa.Vihtori Koskinen / Yle

– Yksi neuvoja sai pelkästään eilen 33 puhelua, joista suurin osa koski luonnonvaraisia eläimiä. Tyypillistä on se, että joku näkee luonnonvaraisen eläimen poikasen ja on huolissaan voiko se hyvin, Lindqvist kertoo.

Lindqvistin mukaan yhteydenottojen määrä lisääntyy kesällä myös sen vuoksi, koska kissat saavat poikueita. Ihmiset ilmoittavat talon alle syntyneistä kissanpennuista ja miettivät mitä kissoille pitäisi tehdä. Lindqvistin mukaan onkin hyvä, että kissapoikueista ilmoitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa joko eläinsuojeluviranomaiselle tai SEY:lle. Nuoremmat poikaset on helpompi totuttaa ihmisten läsnäoloon ja käsittelyyn, joten niiden vartuttua luovutusikäisiksi niille on helpompi löytää uusi koti, kuin varttuneemmille ja villiintyneille kissoille.

Lindqvist harmittelee, että Suomessa esiintyy edelleen niin sanottua kissavihaa.

– Yksi tapaus oli sellainen, että kissalta oli leikkautunut tai leikattu molemmat takajalat ja häntä. Sitten on tapaus, joka ei ole välttämättä niin tahallinen. Kissanpentu oli valjaissa päässyt irti ja kasvanut aikuiseksi. Kissa oli kasvanut valjaiden sisällä ja oli osin mädäntynyt. Kissa jäi kyllä henkiin, Lindqvist sanoo.

Kissaviha näkyy Lindqvistin mukaan myös siinä, että kissoja ammutaan.

Yhden ilmoituksen mukaan ilotulitteita on heitetty sorsaparven sekaan.

Helsingin poliisi

– Siihen liittyy sellainen väärinkäsitys, että kissa olisi lainsuojaton. Se ei pidä paikkaansa. Kissa joka on jonkun omistuksessa, tulisi toimittaa löytöeläintaloon.

Ilmoituksia tulee kesäaikaan myös koirista. Esimerkiksi tällä viikolla yksi SEY:n neuvoja oli saanut ilmoituksen, jonka mukaan julkisella paikalla koiranomistaja oli kantanut koiraansa kaulapannasta ja hännästä, sekä potkinut tätä. Ilmoituksia tulee kesäaikaan myös siitä, että koiria pidetään kuumana päivänä autossa ja lasitetulla parvekkeella.

Koira autossa
Risto Koskinen / Yle

Ilmoitukset luonnonvaraisten eläinten kaltoinkohteluista harvinaisia

Helsingin poliisilaitoksen alueella on tehty kuluvan vuoden aikana yhteensä 35 ilmoitusta epäillystä eläinsuojelurikoksesta. Näistä kolme on liittynyt luonnonvaraisiin eläimiin. Siilitapauksen lisäksi ilmoitukset ovat koskeneet lintuja. Yhden ilmoituksen mukaan ilotulitteita on heitetty sorsaparven sekaan ja toisen ilmoituksen mukaan valkoposkihanhi on löytynyt elävänä muovipussista.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tietoon on tullut kuluvan vuoden aikana yhteensä 55 ilmoitusta epäillystä eläinsuojelurikoksesta. Näistä kaksi on koskenut luonnonvaraisia eläimiä. Toisessa tapauksessa ilmoittajan mielestä kalastettuja kaloja oli säilytetty epäasiallisesti eikä niitä oltu lopetettu tarpeeksi pian. Toisen ilmoituksen mukaan oravaa oli ammuttu ilma-aseella.

SEY:n vs. toiminnanjohtajan Lindqvistin mukaan raakoja luonnonvaraisiin eläimiin kohdistuvia eläinrääkkäystapauksia tulee SEY:n tietoon harvoin, arviolta ehkä kymmenen tapausta vuodessa. Toisaalta on vaikea arvioida, kuinka moni tapauksista jää piiloon, jos tapauksilla ei ole silminnäkijöitä.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry eli SEY on joka puolella Suomea toimivien eläinsuojelyhdistysten kattoliitto. Liitto toimii pääosin vapaaehtoisvoimin ja sillä on yli 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa ympäri Suomea. SEY ei ole eläinsuojelua valvova viranomainen, vaan se antaa neuvontaa ja auttaa eläintensuojelussa.

Lue seuraavaksi