Jättimäinen mekaaninen kaivosmies juhlistaa Cornwallin kulttuuriperintöä – video

Mekaaninen nukke on seistessään yli kaksi kertaa kaksikerroksisen bussin korkuinen. Se kiertää läpi Cornwallin perinteisen kaivosalueen juhlistaen alueen kulttuuriperintöä ja kaivosteollisuuden historiaa.

Ihmiset ohjaavat köysillä suurta mekaanista nukkea.
Nuken on kerrottu olevan Britannian suurin mekaaninen nukke. Seistessään se on 10 metriä korkea.

Jättimäinen kaivosmiesnukke paljastettiin maanantaina Tavistockin kaupungissa Lounais-Englannissa, kertoo muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun). 10 metriä korkea nukke juhlistaa Cornwallin kaivosalueen 10-vuotismerkkipäivää UNESCO:n maailmaperintökohdelistalla.

Metallinen nukke kiertää seuraavaksi maailmanperintökohdealuetta ja pysähtyy matkallaan alueen eri kohteissa. Se saapuu matkan päätepisteeseen Länsi-Cornwalliin 6. elokuuta. Matkaa kahden viikon aikana kertyy lähes 210 kilometriä. Nuken osat liikkuvat mekaanisten laitteiden ja useiden "nukkemestareiden" avulla.

Nukke on saanut nimen Man Engine, eli Mieskone. Se on peräisin laitteesta, jolla aikoinaan siirrettiin kaivosmiehiä kaivoksen kerroksista toiseen.

"Ryömiessään" nukke on 4,5 metrin korkuinen, eli noin kaksikerroksisen bussin korkuinen. Seistessään Britannian suurimmaksi mainittu mekaaninen nukke on 10 metrin korkuinen. Sitä tukevan ja kuljettavan traktorin kanssa nukke painaa 40 tonnia. Maanantaina nuken paljastamista seuraamaan oli saapunut satoja ihmisiä.

– Se on ilmiömäinen. Kuulin sen olevan usean kaksikerroksisen bussin korkuinen, mutta en oikein osannut ajatella, miten korkea se olisi. Mutta katsokaa nyt, se on korkeampi kuin tuo talo, sanoi eräs nuken paljastusta seuraamaan saapunut nainen BBC:lle.

Kuva: BBC

"Nyt tämä hullu ajatus on todella olemassa"

Nuken ideoi Golden Tree Productions -kulttuurituotantoyhtiön perustaja Will Coleman. Yhtiö tuottaa kulttuuritapahtumia, jotka juhlistavat Cornwallin paikallista kulttuuriperintöä.

Nukke pidettiin tarkasti salassa sen paljastukseen saakka ja se jopa valmistettiin salaisessa paikassa. Coleman sanoi, että nuken valmistuminen on suuri helpotus.

– Helpotuksen tunne on ylivoimainen – että tämä hullu ajatus on nyt todella olemassa käytännössä, Coleman sanoi.

Kuva: BBC

Nukke pääsee ehkä myös maailmankiertueelle

Colemanin mukaan projekti on ollut tärkeä paitsi hänelle itselleen, myös koko alueen yhteisölle.

– Tällä hetkellä cornwallilaisessa kulttuurin, historian ja identiteetin tunnustamisessa on meneillään tietynlainen renessanssi ja me haluamme varmistaa, että se ei vain jumitu menneisyyteen, vaan myös katsoo eteenpäin, Coleman sanoi.

Nuken matkan yhteydessä järjestetään myös erilaisia teatteritapahtumia (siirryt toiseen palveluun), joilla juhlitaan paikallista kaivosperintöä sekä kaivosmiesten elämää ja uhrauksia.

Tapahtumiin odotetaan jopa yli 50 000 osallistujaa. Projektin tiimoilta on järjestetty myös lukuisia työpajoja koululaisryhmille.

Nuken valmistanut yhtiö toivoo, että tulevina vuosina Man Engine voisi kiertää myös muualla maailmassa, esimerkiksi Australiassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.